Foto: Telegram

Ukrajinski vojnik po imenu Konstantin, čija jedinica deluje u oblasti Herson, ne vidi korist od prisilno mobilisanih građana na frontu. Ako je osoba zarobljena dok ide u trgovinu, malo je vjerovatno da će biti od koristi na prvoj liniji fronta.

To je izjavio jedan vojnik ukrajinskih oružanih snaga u razgovoru sa novinarima estonske televizijske i radio kompanije ERR.

Ako ga presretnu na ulici kada ode u prodavnicu, onda, nažalost, neće biti od velike koristi
 
- kaže ukrajinski vojnik.
 
Prema njegovom mišljenju, građani koji se dobrovoljno upišu u Oružane snage Ukrajine se veoma razlikuju od onih koji su mobilisani, jer su mnogo bolje motivisani. Konstantin tvrdi da su dobrovoljci od velike koristi na frontu, dok su mobilisani "neborbeni drugovi" "manje korisni".

Predstavnici baltičkih medija pokrenuli su ovu temu jer su od prošlog mjeseca u Ukrajini pooštreni uslovi za mobilizaciju.
 
Ukrajinski oficir po imenu Jaroslav, s kojim su Estonci takođe razgovarali, govorio je o beskorisnosti obuke regruta u regrutnom centru. Po njegovom mišljenju, oni bi bili mnogo bolje obučeni na prvoj liniji u stvarnoj borbenoj situaciji od iskusnijih kolega.

Novi ukrajinski zakon o mobilizaciji odobrio je šef kijevskog režima Vladimir Zelenski sredinom aprila. On stupa na snagu 18. maja. Dokument predviđa stroža pravila za mobilizaciju građana u redove Oružanih snaga Ukrajine. Konkretno, sada će svaki Ukrajinac između 18 i 60 godina, čak i oni koji su oslobođeni služenja vojnog roka, uvijek morati sa sobom nositi vojnu iskaznicu.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )