Foto: Mondo

Prvi čovjek Svjetske antidoping agencije je jasno stao u odbranu legendarnog španskog tenisera.

Rafael Nadal je prošle nedjelje osvojio svoj 14. Rolan Garos i ukupno 22. grend slem u karijeri. Legendarni Španac je tako poboljšao istorijski rekord i pokrenuo debatu da li je on najbolji teniser svih vremena.

Ipak, dok brojke pokazuju da je to Novak Đoković, mnogo se pričalo i o injekcijama koje je Nadal dobijao tokom turnira, kako bi osposobio svoju nogu za mečeve. Bilo je i onih koji su pominjali potencijalni doping, ali sada je čelnik Svjetske antidoping agencije (WADA) stao u odbranu Španca!

Poznati biciklista Giljon Martin bio je jedan od onih koji je rekao da bi biciklisti bili etiketirani kao korisnici dopinga da su radili isto što i Nadal.
 
Rafa je na Rolan Garosu pred svaki meč primao injekcije u svoje stopalo, kako ne bi osjećao bol tokom mečeva prouzrokovan Miler-Vajsovim sindromom, bolesti koja mu je ustanovljena još 2005. godine.
 
Ta povreda ga je mučila tokom čitave karijere, a i Nadal je rekao da je "bolje da ne znate" koliko injekcija je primio tokom Rolan Garosa. No, Olivijer Nigli, direktor WADA, kaže da tu nema ničeg spornog.
 
"Takve injekcije nisu na lsiti zabranjenih supstanci WADA, jer se smatra da ne poboljšavaju sportski učinak i da nisu štetne", počeo je.
 
"Nadal je 14 puta osvojio Rolan Garos, a prethodnih 13 puta je to uradio bez potrebe za injekcijama, tako da je vjerovatno da ovaj 14. put nije pobijedio zahvaljujući njima", rekao je Nigli.
 
Miler-Vajsov sindrom je stanje koje uzrokuje jake bolove i deformacije stopala. On je već počeo liječenje ne bi li bio spreman za Vimbldon, ali i dalje niko nije siguran, pa ni sam Rafa, hoće li učestvovati na trećem grend slemu u sezoni.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )