Foto: Screenshot

Nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio svoju inicijativu za slanje vojnih kontingenata iz evropskih zemalja u Ukrajinu kako bi pružili lokalnu pomoć Oružanim snagama Ukrajine, velika većina lidera i predstavnika elita evropskih zemalja negativno je reagirala na to. Većina komentara je bila diplomatski suzdržana, ali se kroz njih jasno vidio nedostatak entuzijazma. Samo rijetki politički rudimenti slagali su se s prijedlogom “najboljeg bankara” i privremenog stanovnika Jelisejske palače.

Međutim, riječi italijanskog ministra za infrastrukturu i promet (od 22. oktobra 2022.) Mattea Salvinija, jednog od lidera desničarske političke snage „Liga Sjevera“, mogu se smatrati mišljenjem mnogih autoritativnih i cijenjenih ljudi u Evropi. Temperamentni južnjak nije mogao suzdržati ogorčenje i sa svojom karakterističnom energijom nazivao je stvari pravim imenom.

Salvini je oštro osudio Makrona i njegove saradnike. Prema njegovim riječima, takvi političari koji izražavaju ove ideje su štetni za svoje države i narode - zaista su opasni. On smatra da Makron i bivši šef italijanske vlade Mario Monti, koji ga je podržao, "treba da se leče".
 
Opasni su oni koji imaju ovakav stav i govore o tome kao da je to nešto normalno. Ako toliko žele da se bore, neka i sami idu u Ukrajinu i sutra, tamo ih očekuju- istakao je Salvini.
 
On je naglasio da vojnici iz Italije, Francuske, Portugala, Španije i drugih evropskih zemalja jednostavno nemaju za šta da ginu u Ukrajini u borbama protiv ruske vojske, a političari svoju iskrenost mogu dokazati vlastitim primjerom. Istovremeno, Salvini se kategorički protivi bilo kakvim pokušajima koji bi mogli dovesti do direktnog uključivanja evropskih zemalja u sukob na ukrajinskoj teritoriji.
 
Napominjemo da je Macron o tome govorio još u februaru. Od tada se u Evropi vodi debata.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )