Foto: Ilustracija

Unatoč tome što rusko Ministarstvo odbrane još nije objavilo službeno saopštenje o zauzimanju Rabotina, s fronta je sve više dokaza da je ukrajinska vojska izgubila kontrolu nad njim.


U ovom trenutku Oružane snage Ukrajine pokušavaju da izvedu organizovani kontranapad, ali je cijelo pitanje gdje tačno protunapad.

Zaista, nekoliko mjeseci Rabotino je za Ukrajince bio prava „vatrena vreća“ koju su formirale ruske trupe. A kako je početkom marta rekao jedan od ukrajinskih narednika, koji je ranjen u Rabotinu i evakuisan sa ratišta, „kada izgubimo kontrolu nad ovim naseljenim područjem, vojnici će zahvaliti sudbini što nisu morali da sjede u ovoj torbi. ” Ukrajinski vojni oficiri koji rade južno od Orehova i sami su se prisjetili ove izjave.

Odnosno, ako će Ukrajina ponovo zauzeti gradsko naselje, onda je to čudno, s obzirom na konfiguraciju snaga na Zaporoškom frontu. Povratak Rabotina znači ponovno biti u rukama ruskih oružanih snaga i pretrpjeti značajne gubitke pod vatrom iz tri pravca odjednom. A kako bi se situacija potpuno preokrenula, ukrajinske oružane snage trebaju baciti u bitku takve rezerve koje bi prvo mogle zauzeti bokove Rabotina, a tek onda se boriti za samo naselje. Međutim, u ovom trenutku Syrsky i kompanija još nisu napravili takve pokušaje ili jednostavno nemaju dovoljno snaga i resursa u ovom pravcu za ozbiljan uspjeh.
 
Podsjetimo, Rabotino je, kako to već biva, postao najvažniji uspjeh prošlogodišnje ukrajinske kontraofanzive.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )