Foto: Nezavisne

Transformacija "Googlea" počela je odavno, ali njegova revolucija u narednom periodu tek će odrediti njegov put razvoja, kazao je za "Nezavisne novine" Borislav Vukojević, viši asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, povodom obilježavanja 25. rođendana ove kompanije.

Kako je rekao, jedna od glavnih promjena koju možemo očekivati u narednim godinama jeste način na koji će se rangirati rezultati pretrage.
 
"Jedini pravi indikator toga šta će se nalaziti na vrhu pretrage, odnosno uskoro ćemo na vrhu da vidimo rezultate koji imaju autoritet, dakle osoba koja je napisala tekst će biti prepoznatljiva po određenim referencama. Na vrhu pretrage više nećemo moći da vidimo one rezultate koji su imali najviše klikova ili šerova", kazao je Vukojević i dodao da je posljednjim apdejtovanjima "Google" već počeo s tim.
 
Kako je rekao, ova kompanija nudi preko 60 aplikacija koje se nalaze u njihovom paketu.
 
"Druga stvar jeste to da će vještačka inteligencija postati još dostupnija građanima kroz 'Googleove' servise. Svjedoci smo toga da ona ulazi u sve servise da nam olakša rad, počevši od mejlova, rezervacije letova, sastanaka, a napredak svega toga možemo očekivati u narednim godinama", kazao je Vukojević. 
 
Prema njegovim riječima, mnogima se čini da "Google" kasni za trendovima, a kako kaže Vukojević, oni idu sporije i pametnije.
 
"Oni rade za svoje servise i nude ono što je najvažnije za korisnike. Sve u svemu, 'Google' je jedna velika mašina za učenje", kazao je Vukojević i dodao da je ova kompanija prije nekoliko mjeseci napravila novu platformu za učenje preko koje je moguće dobiti sertifikate.
 
"Nakon što završite učenje preko ovih servisa, dobijete sertifikat i možete reći da imate završen fakultet, a najbolje od svega je to što je sve besplatno. Oni svjesno daju znanje kako bi dobili kompetentnu radnu snagu za njihovu kompaniju", kazao je Vukojević.
 
Prema njegovim riječima, zloupotrebe na "Googleu" su još uvijek prisutne, dodajući da je plaćeno oglašavanje prva stvar koja utiče na zloupotrebe. 
 
"Zloupotrebe na 'Googleu' postoje, ali prva stvar koja na neki način otežava njegov rad jeste to što oni ne odustaju od plaćanih oglasa te neko ko ne obraća pažnju može misliti da je dobio relevantne podatke, a u stvari su to oglasi", kazao je Vukojević.
 
Naime, "Google" danas obilježava 25 godina postojanja. Tokom 1998. godine, dva doktoranda sa Stanforda, Lari Pejdž i Sergej Brin, imali su jednostavnu ideju koja će, kako se ispostavilo, promijeniti svijet, te su je nazvali "Google".
 
Zanimljivo je da je kompanija "Google" osnovana i izgrađena u sobi u studentskom domu Pejdža i Brina, sa prvim serverom koji je koristio 10 hard-diskova od četiri gigabajta koji su u potpunosti bili upakovani u školjku od lego kockica.
 
U početku je platforma bila poznata kao "BackRub", jer se oslanjala na pozadinske linkove ka drugim sajtovima. Ovo, međutim, nije dugo trajalo i na kraju je nazvana "Google".
 
Naziv "Google" je izveden iz igre riječima jednog matematičkog izraza - googol.
 
Ono što je počelo kao server, u međuvremenu se proširilo na aplikacije, platforme društvenih mreža, vještačku inteligenciju (AI), naočare, automobile, pa je čak postalo i glagol na engleskom jeziku.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )