Foto: Avaz

Već nekoliko nedjelja održavaju se antiratni protesti u desetinama gradova širom istočne Njemačke. Iako većini prisustvuje nekoliko stotina ljudi, kao i na sličnim skupovima u centralnoj i istočnoj Evropi, važno je što sve rasprostranjenija okupljanja ukazuju na novi politički trend, piše "Fajnenšel tajms".


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

U Njemačkoj proteste organizuju i radikalna ljevica i populistička desnica, a tradicionalna politička rivalstva udruženo reaguju na produbljivanje ekonomske krize, izražavajući otpor politici EU koja šteti običnim građanima, navodi list. 
 
"Njemačka služi kao marioneta isključivo za američke i interese NATO-a", upozorio je jedan od govornika na protestu u Lajpcigu.
 
Dok je antiamerička retorika rasla, publika je aplaudirala, podsmjevala se i zviždala. "Politika embarga protiv Rusije je sasvim propala i katastrofalno se okreće protiv nas ", nastavio je govornik, proglašavajući rat u Ukrajini "rajem" za "huškače rata, naoružane kompanije i profitere", opisuje "Fajnenšel tajms".
 
Svi prisutni na protestu u Lajpcigu, od studenata, porodica i penzionera, bili su složni u tome da žele da ratni huškači NATO-a prestanu da stvaraju sukob između Nemačke i Rusije, između Ukrajine i Rusije, ali i da žele normalizaciju cijene gasa i električne energije.
 
Obični Nijemci plaćaju ceh američkog uplitanja u rusko-ukrajinski sukob, istakao je jedan od okupljenih i dodao da su mu računi sve veći, a šanse da dobije posao sve manje.
 
Protesti širom Evrope

Slične su poruke na protestima širom Nemačke.
 
"Energetska sigurnost i zaštita od inflacije – naša zemlja na prvom mjestu!", bio je centralni transparent na oktobarskom okupljanju u Berlinu koje je organizovala desničarska Alternativa za Njemačku.
 
Još veći antiratni protesti održani su u Češkoj. Početkom septembra 70.000 demonstranata okupilo se u Pragu protestujući protiv nesposobnosti vlade da se izbori sa socio-ekonomskom i energetskom krizom.
 
U Austriji su, konstatuje "Fajnenšel tajms", najizraženije antiratne poruke, ali i prorusko raspoloženje.
 
Nedavna istraživanja ukazuju na to da je tamošnja populistička Slobodarska partija Austrije povratila podršku birača, nemilosrdno okrivljujući sankcije i neprijateljstvo prema Rusiji za sve veće ekonomske poteškoće s kojima se suočavaju prije svega pripadnici radničke klase.
 
"Imamo jasnu poruku (za njemačku vladu)", zaključuju na protestu u Lajpcigu. "U Njemačkoj vladaju nesigurnost i strah… Ukrajina se žrtvuje na oltaru američkih interesa… a mi stojimo."
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )