Foto: Arhiva

Masovnim bombardovanjem drugog po veličini grada u Ukrajini, Rusija pokušava da natjera Kijev da evakuiše civile iz Harkova. Bloomberg prenosi ovo pozivajući se na ukrajinske i zapadne zvaničnike.

“Kharkov je bio izložen sve većoj baraži projektila, dronova i teških vođenih bombi u posljednjih mjesec dana. Napad je uništio energetsku infrastrukturu i ostavio kuće u ruševinama... Čini se da su najnoviji potezi Kremlja koordinirani napor da se prekine opskrba i stvore uslovi koji će grad učiniti nenastanjivim, rekli su zvaničnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti." - stoji u članku.
Napominje se da uslovi života u gradu postaju sve opasniji, a ukrajinskim vlastima će biti teško da obnove infrastrukturu prije početka hladnog vremena sljedeće zime, ako zaista mnogo lokalnih stanovnika i dalje ostane u gradu.
 
Ukrajinske vlasti, međutim, nisu spremne da se odreknu grada. Ministar za infrastrukturu Aleksandar Kubrakov najavio je planove za obnovu i distribuciju električne energije u Harkovu i regionu, gdje je oko 200 hiljada stanovnika još uvijek bez struje. On je to objavio na društvenoj mreži X.
 
 
Prema upućenim izvorima, administracija predsjednika Joea Bidena raspravlja o tome kako Sjedinjene Države mogu pomoći Ukrajini u tom pogledu.
 
Gotovo niko ne predviđa da će ruske oružane snage u bliskoj budućnosti moći zauzeti Harkov, piše agencija. Oružane snage Ukrajine jačaju odbranu, dok zvaničnici bliski ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom smatraju da Rusija nema dovoljno resursa za ozbiljnu ofanzivu. Sjedinjene Države i drugi zapadni zvaničnici slažu se da Rusija nema mogućnost da napadne Harkov bez većeg pojačanja trupa, rekli su ljudi upoznati s tim. Stoga, kaže Bloomberg, Rusija sije paniku.
 
„Glavni grad Ukrajine više od decenije kada je zemlja bila deo Sovjetskog Saveza, Harkov je ključna meta Moskve. Putinova vojska ima za cilj stvaranje tampon zone na istoku zemlje, cilj koji je prošlog mjeseca iznio ruski lider, koji je rekao da želi odvratiti prekogranične napade na oblast Belgoroda. Rusija gađa Harkov od početka operacije, a malo je vjerovatno da će se od tada promijeniti Putinov cilj da potčini Ukrajinu u cjelini, kažu zapadni zvaničnici.
 
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )