Foto: Mondo

Predsednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da je BiH država koja je možda najmanje uradila za svoje građane tokom ove ekonomske krize, od svih država u Evropi i mnogih u svijetu, a da je jedna od mjera trebalo da bude ukidanje akciza.

Napomenuo je da mnoge zemlje odvajaju milijarde da zaštite stanovništvo i privredu, daju subvencije za gas, naftu i ostalo, ili se odriču sredstava od akciza.
 
"Mislim da bi trebalo ukinuti akcize, jer ogromno je povećanje svih cijena i daleko su povećani prilivi u budžetu po osnovu PDV-a. Dio tih sredstava trebalo bi preusmjeriti da se pomogne stanovništvu i privredi", rekao je Ćorić.
 
Privredna komora (PKRS) je u saopštenju od prošle nedjelje pozvala Vladu Republike Srpske da možda razmisli i o uvođenju vanrednog stanja, ali Ćorić kaže da bi takva mjera vjerovatno imala previše negativan psihološki efekat, te da nije potrebno proglašavanje kako bi se utvrdilo da vanreno stanje već traje.
 
"Vanredno stnanje je tu i treba stvarati korektivne mjere koje će rješavati probleme i bez proglašenog stanja. Naše saopštenje je više bio apel da se vlast na nivou RS i BiH uozbilji".
 
Komentarišući zabranu izvoza drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i peleta, predsjednik PK RS kaže da je zabrana izvoza peleta bila iznuđena i da se možda ne bi dogodila da proizvođači nisu enormno digli cijene jer su mogli to da urade "dosta realnije".
 
"Možda će najveću štetu imati proizvođači koji se bave isključivo peletom. Ipak, u odluku je ugrađen član da se ona preispita i prije nego što prođe 90 dana (period na koji je izvoz zabranjen) i ukoliko se vidi da je domaće tržište podmireno možda će izvoz biti omogućen".
 
S druge strane, izvoz drveta odnosno trupaca je opravdan, smatra Ćorić. Podaci govore da se izvoz hrastove građe povećao za četiri puta proteklih mjeseci, a hrast je izuzetno deficitarna sirovina koja je u BiH uvožena iz Srbije i Hrvatske.
 
"Posebno je značajno bilo za da se zabrani izvoz drveta jer 'Destilacija' Teslić i 'RS Silikon' imaju potpisane ugovore za 100.000 metara kubnih drveta, ali nažalost realizacija je bila negdje pet ili 10 odsto i zamalo da zaustave proizvodnju. Šumska gazdinstva su zbog ogromne potražnje za izvoz osjetila priliku da zarade i odluka je bila neminovna".
 
Objašnjava da u Republici Srpskoj trenutno nedostaje repromaterijala za mašinsku i elektro industriju, otežana je nabavka čelika, koja je dosta pogodila građevinski sektor, kao i nabavka svih ostalih repromaterijala.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )