Connect with us

Bosna i Hercegovina

Vigemark: Poziv političkim akterima da “ne zalupe vrata” reformama

Published

on

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark pozvao je danas sve političke aktere u BiH da “ne zalupe vrata” prijeko potrebnim investicijama i reformama.

“Jučerašnje glasanje otežava unapređenje infrastrukture, privlačenje stranih investicija i stvaranje novih i boljih radnih mjesta u BiH”, naveo je Vigemark u pisanoj izjavi Srni povodom odluke Predstavničkog doma parlamenta BiH da u skraćenu proceduru uputi zakonske prijedloge čije usvajanje predstavlja uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/.

Vigemark je istakao da, u vrijeme ekonomske nesigurnosti u BiH i u regionu, ovu priliku vrijednu milijardu evra ne treba tako lako odbaciti.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH juče nije prihvatio zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku četiri zakonska prijedloga čije usvajanje predstavlja uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om i uputio ih u skraćenu parlamentarnu proceduru.

Savjet ministara BiH utvrdio je set zakona o akcizama i bankarstvu na vanrednoj telefonskoj sjednici 6. aprila, nakon čega su oni po hitnoj proceduri usvojeni 7. aprila u Domu naroda.

Riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, te Prijedlogu zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

Izmjenama Zakona o akcizama u BiH, akcize za gorivo povećavaju se za 15 feninga po litru, dok se izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda propisuje da se prihodi od povećanih akciza izdvajaju na namjenski podračun za izgradnju puteva i auto-puteva.

(Srna)

Popularno