Connect with us

Nauka i tehnologija

VELIKA PROMENA: Od danas ćete koristiti Vajber SKROZ DRUGAČIJE

Published

on

Jedna od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje i razgovor – Viber uveo je novu opciju koja će obradovati brojne korisnike.

Ukoliko ste bar jednom pomislili da želite da promenite zvuk Vibera, potrebno je samo da ažurirate Viber na verziju 6.8.8.

Nova verzija dozvoljava biranje tonova za svaki čet. Na osnovu toga moći ćete po zvuku da znate ko vam piše.

Ažurirana verzija aplikacije omogućava korisnicima i da “pinuju” omiljene poruke, posle čega će se one uvek nalaziti na vrhu inboksa.
Da se podsetimo glavnih karakteristika Vibera (ili Vajbera).

Viber Media je kiparska kompanija sa razvojnim centrom u Belorusiji i u Izraelu. Kompaniju je osnovao američko-izraelski preduzetnik Talmon Marko. Viber je prvo pušten u rad za Ajfon 2. decembra 2010. godine, kao direktni suparnik Skajpa. Početna verzija za Android pojavila se u maju 2011. godine, ali je bila ograničena na 50 000 korisnika, dok je verzija bez ograničenja puštena 19. jula 2012. godine. Viber za Blekberi i Windows Phone uređaje pokrenut je 8. maja 2012. godine. Kako je dostigao 90 miliona korisnika 24. juna 2012. godine, dodati su servisi za Android i Ajfon platforme koji omogućavaju grupne poruke i mehanizme za razgovor visokokvalitetnog zvuka.

Aplikacije za Nokijinu Seriju 40, Simbijan i Samsungovu Bada platformu su takođe najavljene istog dana. U početku, razgovori su bili dostupni samo za Ajfon i Android aplikacije, sa obećanjem da će mogućnost razgovora biti obezbeđen u sledećim verzijama aplikacije za Bada, Simbijan i Windows Phone, bez govora šta će biti sa Serijom 40 ili BlackBerry OS. Ovo ograničenje leži u tome što jezgro BlackBerry OS i Serije 40 nema podršku za VoIP aplikacije. Kao što je obećano, 22. septembra 2012. godine telefonski pozivi sa visokokvalitetnim zvukom i grupne poruke su dostupne za Windows Phone, ali samo za korisnike Nokije, što je bio deo ekskluzivnog partnerstva sa Nokijom.

Funkcionalnosti variraju od platforme do platforme. Sa iOS i Androidom počinje prvo uvođenje novih karakteristika. Viber uključuje tekstualne, slikovne i video poruke preko svih platformi i telefonske razgovore dostupnim samo Ajfonu, Androidu i Nokijinom Windows Phone-u iako je HD razgovor planiran za Windows Phone 8 telefone. Korisnički interfejs aplikacije sadrži karticu na dnu koja pruža mogućnost pristupa porukama, poslednjim pozivima, kontaktima, tastaturi i tipku za pristup dodatnim opcijama.

Nakon instaliranja, Viber kreira korisnički nalog koristeći samo broj telefona kao korisničko ime. On se sinhronizuje sa telefonskim imenikom, tako da korisnik ne treba da dodaje kontakte u odvojenom imeniku. Pošto su svi korisnici registrovani sa svojim brojem telefona, softver vraća sve korisinike Viber-a. U najnovijoj verziji Viber-a (verzija 2.3) su dodati smajliji i druge podrazumevane slike.
Prednosti Viber aplikacije su:

besplatan: ova aplikacija pruža sve svoje mogućnosti potpuno besplatno. Sve što je potrebno je 3G ili Wi-Fi Internet konekcija.

lak za upotrebu: dovoljno je da se preuzme Viber aplikacija i mogu se besplatno slati poruke i zvati drugi Viber korisnici, bez aktiviranja, pravljenja korisničkog naloga ili bilo kog drugog protokola aktivacije.

ponaša se kao običan telefon: Viber koristi korisnikov broj mobilnog telefona i imenik, i istovremeno prikazuje ko od prijatelja koristi Viber
kvalitet zvuka: Viber-ova najsavremenija tehnologija omogućava to da kvalitet zvuka čak bude i bolji od GSM-a ili običnog telefonskog poziva
bez reklama: Viber ne prihvata reklamiranje i garantuje da će pozivi i slanje poruka uvek biti bez reklama
uvek uključen: Viber ne troši bateriju i ne zauzima memoriju uređaja, tako da se pozivi i poruke uvek mogu primati

(Srbija Danas)

Popularno