Connect with us

Svijet

Vašington upozorava na destruktivnu ulogu Rusije na Balkanu

Published

on

VAŠINGTON- Visoki funkcioner američke diplomatije upozorio je u ponedjeljak na destruktivnu ulogu Rusije na Balkanu, optuživši Moskvu da potkopava demokratske institucije u toj regiji.

“Vidimo da Rusija sve agresivnije djeluje u velikom dijelu Balkana putem dezinformisanja i potkapanja demokratskih institucija”, rekao je privremeni zamjenik državnog sekretara za spoljne poslove Ves Mičel tokom posjete Prištini.

“Jasno smo rekli Rusima da to nije u njihovom interesu, ni u interesu ljudi regije”, nastavio je američki diplomata nakon susreta s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Njegova izjava stiže manje od tri sedmice nakon što je Beograd posjetio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov koji je optužio Zapad da unosi napetost u regiju.

Nakon Kosova Ves Mičel odlazi u Srbiju.

Sergej Lavrov je u februaru upozorio da Zapad prisiljava zemlje Balkana da izaberu “ili ste za Zapad, ili ste za Rusiju”.

Bijela kuća je u aprilu 2017. optužila Moskvu da je podržala neuspješni državni udar u Crnoj Gori tokom parlamentarnih izbora u oktobru 2016. Crna Gora je primljena u NATO 2017. godine.

Popularno