Connect with us

Lifestyle

Vaša porodica nije najgora

Published

on

Svađe najčešće nastaju kad djeca ne pojedu sve sa tanjira, zatim kad ne raspreme sobu.

Ako ste mislili da se vaša porodica mnogo svađa, evo utjehe – prosječna porodica raspravlja se 49 minuta dnevno. Roditelji godišnje imaju 2.184 rasprava sa djecom, pokazuje novo ispitivanje u kom je učestvovalo 2.000 roditelja djece starosti od dve do 12 godina. Svakog dana, u prosjeku, sukob izbije šest puta, što je 42 puta nedeljno i 182 mjesečno. Ali riječ je o kratkotrajnim burama, prosječna svađa traje tek nešto više od osam minuta.

Svađe najčešće nastaju kad djeca ne pojedu sve sa tanjira, zatim kad ne raspreme sobu. Odlaganje odlaska na spavanje, konzumiranje slatkiša prije obroka, pretjerano korišćenje elektronskih uređaja, nezavršavanje domaćih zadataka – na listi su 10 najčešćih razloga za raspravu.

U manje od polovine rasprava roditelji izađu kao “pobjednici”. Šest od deset roditelja prizna da na kraju pristaje na kompromis kako bi zadržali mir u kući. Roditelji moraju da računaju na to da će 16 minuta svakog dana potrošiti na pregovore sa naslednicima, a u njima ne prezaju od nagrada. Devet od deset roditelja nudi djeci nagradu (najčešće povećanje džeparca) ako urade ono što se od njih zahtjeva, a čak 45 odsto roditelja se plaši da dijete kazni tako što će mu oduzeti elektronske uređaje.

Popularno