Connect with us

Bosna i Hercegovina

Uzbudljiva i potresna priča na daskama Kamernog teatra 55

Published

on

Večeras, 20. aprila, s početkom u 20:00 sati, na sceni Kamernog teatra 55, bit će izvedena predstava ”NAŠ RAZRED”, u režiji Dine Mustafića.
Predstava “Naš razred” koju je prema tekstu poljskog pisca Tadeusza Slobodzianeka na scenu postavio reditelj Dino Mustafić otvara pitanje fašizma i strašnih zločina, te univerzalnog traganja za istinom i pravdom.

Temeljena je na istinitom događaju iz 1942., kada su u selu Jedvabne u istočnoj Poljskoj katolici Poljaci upali u domove komšija Jevreja s kojima su odrastali, nasilu ih zatvorili u ambar i spalili njih 1.600. Ovaj komad propituje zlo koje ljudima zamrači umove, pretvarajući ih u najgore zločince, spremne ubiti i one s kojima su do jučer živjeli bili prijatelji. U predstavi se prepliću ljubav i ubistvo, uspomena i zaborav, silovanje i saosjećanje.

Događaj koji pisac bira kao okosnicu priče historijska je činjenica. Naime, 10. jula 1941., u malom mjestu Jedwabno, u vrijeme njemačke okupacije, grupa mještana, Poljaka, upala je u domove svojih susjeda, Židova, zatvorila svoje dojučerašnje prijatelje u štalu i žive spalila. Njih 1600. A ova predstava pokazuje i prokazuje, prateći sudbinu desetero školskih kolega, kako je taj pogrom, pitanje krivnje pa čak broj žrtava okrutno podložan različitim tumačenjima ovisno o smjenama vlasti, promjenama režima, političkim interesima. Svako je novo vrijeme uzimalo za pravo proglasiti novu, svoju istinu. I uvijek nekom drugom zalijepiti krivnju na čelo. Jer krivi su uvijek samo oni – drugi. Odgovornost nikad nije u modi krojačima historije.

U predstavi glume: Dragan Jovičić, Izudin Bajrović, Tanja Šojić, Gordana Boban, Maja Izetbegović, Amar Selimović, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Ermin Bravo i Senad Alihodžić.

(Vijesti.ba)

Popularno