Connect with us

Svijet

Uz pojačane mjere sigurnosti u Kini počinje 9. Samit BRICS-a

Published

on

U kineskom gradu Xiamen, u provinciji Fujian, poduzete su pojačane mjere sigurnosti zbog 9. Samita lidera BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) koji se održava od 3. do 5. septembra, javlja Anadolu Agency (AA).

U Xiamenu su uvedene određene izmjene u odvijanju saobraćaja zbog samita kojem će pored lidera zemalja BRICS-a prisustvovati i zvaničnici pet zemalja nečlanica.

Tako je u gradu, kako bi se rasteretilo odvijanje saobraćaja, uvedeno pravilo ”par-nepar” koje će biti na snazi tokom trajanja samita.

Osim toga, tokom samita neće biti dozvoljeno saobraćanje dugih i širokih vozila, među kojima se nalaze kamioni, zatim vozila na tri točka koja se koriste za prevoz kargo robe i hrane, kao ni motocikala.

Zbog ovih mjera i smanjenog kretanja stanovništva, mnoge prodavnice širom grada privremeno će biti zatvorene.

Anadolija

S druge strane, kineski Nacionalni zavod za meteorologiju proglasio je žuti alarm zbog tajfuna Mavar koji bi mogao pogoditi provincije Guangdong i Fujian.

U saopćenju zavoda ističe se kako će posljedice tajfuna osjetiti stanovništvo osam gradova, među kojima se nalazi i Xiamen, koji je domaćin samita.

Očekuje se da će kineski predsjednik Xi Jinping danas otvoriti samit, a lideri će potom prisustvovati sesijama.

Na samitu će biti govora o globalnom ekonomskom rastu, trgovini, investicijama, finansijskoj saradnji te komunikacijama.

Anadolija

(Cafe.ba / Anadolija)

Popularno