“UVEŠĆEMO KARANTIN AKO DOĐE DO KALAPSA” Zaraženo više od 300 studenata u Beogradu

U slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema nema druge mjere osim karantina. Zamjena za zaključavanje je nošenje maski”, rekao je danas gostujući na TV Prva dr Predrag Kon iz Beograda.

FOTO: TV Pink/Screenshot

Kako je rekao član Kriznog štaba, virus se masovno pojavio u vrtićima.

– U 11 vrtića bilo je pojave kovida, kao i u tri privatna obdaništa, i to kod ukupno 25 zaposlenih i 14 djece. Takođe korona je utvrđena kod 58 osoba iz 18 radnih organizacija. U gerontološkim centrima u Beogradu obolela su četiri zaposlena, a u Gradskom centru za socijalni rad tri.

Kako je rekao, od 12. juna do 4. jula 647 u ljudi je testirano u Studentskoj poliklinici, a 303 je bilo pozitivno. Više od četvrtine bilo je u privatnom smještaju, četvrtina u domovima, dok ostali imaju stalno prebivalište u Beogradu.

Studenti koji čekaju rezultate na kovid 19 se ne zadržavaju na bolničkom liječenju, rekao je Kon, a prenosi B92.

– Institucije moraju da u potpunosti preuzmu svoj posao. Epidemiolozi moraju da formiraju svoje stavove i postoji nekoherentnost izjava koje se više ne mogu tolerisati. Epidemiološka situacija u Beogradu se još pogoršava, očekujemo poboljšanje krajem nedjelje.

– Priča se da će sve ovo proći, što ja želim, ali… Dolazak jeseni je nešto što je vrlo blizu i za to moramo da se pripremimo.

Kon je dodao da ako svi nosimo zaštitne maske nema mogućnosti da dođe do slučajne infekcije.

– Virus se sigurno prenosi kapljično, dok je aerogeno moguće samo u specifičnim uslovima. Intenzitet prenošenja je zaista visok u uslovima povišene temperature – kazao je Kon.

On rekao da je normalno da epidemiolozi i članovi Kriznog štaba nemaju svi isto mišljenje, te da neki žele da se izdvajaju.

– Nama su potrebni posebno struktuirani podaci koji idu do najsitnijih nivoa, čak i u opštinama. Ako mi ne možemo u bazi podataka to da pratimo, ne možemo ni pravovremeno da reagujemo. Sada pratimo sa 4-5 dana zakašnjenja – rekao je Kon na TV Prva.

On je istakao da oni koji su zaraženi moraju da se izoluju.

– Očekujem smirivanje situacije ako građani shvate da su maske najvažnija stvar. Za nedjelju-dvije mogu da se vide efekti, prenosi Blic.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram