“USLOV DA ISKAŽE PIJETET PREMA ŽRTVAMA” Stevandić tvrdi da OHR ucjenjuje srpske lidere

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić rekao je da je ponašanje OHR koji se drznuo da ucjenjuje srpske lidere kao uslov da iskaže pijetet prema srpskim žrtvama u proteklom ratu, a pogotovo onima u okolini Srebrenice, nezabilježeno u dosadašnjoj diplomatskoj i političkoj praksi.

FOTO: Dejan Božić/RAS Srbija


– Zamislite, ucjenjivaćemo srpske lidere i to je uslov da iskažemo pijetet prema srpskim žrtvama. Ako je i od OHR mnogo je – rekao je Stevandić, komentarišući izjave iz OHR da visoki predstavnik u BiH neće prisustvovati komemoracijama srpskim žrtvama dok se ne prestane negirati navodni genocid u Srebrenici i govoriti protiv BiH.


Stevandić, koji je i lider Ujedinjene Srpske, ocijenio je posljednje stavove i ponašanje OHR kao krajnje licemjerne.


OHR je istakao da će ozbiljno početi da razmišlja o tome da svoje prisustvo na komemoracijama nevinim srpskim civilnim žrtvama u Podrinju podignu, kako kažu, na viši nivo kad se za to stvore uslovi – “kada pojedini govornici na (nekim) komemoracijama prestanu negirati da se genocid desio u Srebrenici, glorifikovati ratne zločince, širiti govor mržnje, te govoriti protiv BiH”.


Ovo je navedeno u odgovoru OHR na pitanje Srne zašto visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije prisustvovao u subotu u Bratuncu pomenu Srbima stradalim u ratu u Podrinju i da li će biti prisutan na komemoraciji u Zalazju, kod Srebrenice, na odavanju počasti srpskim civilima i vojnicima ubijenim 12. jula 1992. godine u ovom i okolnim srebreničkim selima i na osnovu čega Incko pravi razliku između srpskih i bošnjačkih žrtava, što se da zaključiti iz njegovog neprisustva na komemoracijama srpskim žrtvama.


Iz OHR kažu da sve nevine civilne žrtve i njihove porodice zaslužuju pravdu i poštovanje, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost, tvrdeći da ne prave nikakvu razliku između nevinih žrtava Bošnjaka, Hrvata ili Srba, ili njihovih porodica.


– Štaviše, predstavnik OHR je prisustvovao vjerskom dijelu komemoracije u Bratuncu, a prisustvovaće i komemoraciji u Zalazju – dodaje se u odgovoru iz OHR.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram