Connect with us

Bosna i Hercegovina

Uskoro prijedlog rješenja o elektronskom glasanju

Published

on

SARAJEVO – Interresorna radna grupa za analizu stanja i pregledanja modela uvođenja novih tehnologija u izborni proces u BiH započela je s radom i sjednice će održavati svakog ponedjeljka.

Ova radna grupa u roku od dva mjeseca trebalo bi da pripremi analizu i ponudi prijedloge modaliteta za uvođenje novih tehnologija u izborni proces i posredstvom ovlaštenog predlagača da ga uputi domovima u parlamentarnu proceduru. Odluka o formiranju ove interresorne radne grupe usvojena je krajem prošle godine i ona je formirana tek početkom februara iako je, sudeći po odluci u “Službenom glasniku BiH” s kraja prošle godine, svoj posao već trebalo da završi.

Kako nam je potvrđeno u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, na prethodnoj sjednici Interresorne radne grupe, Suad Arnautović, član CIK-a, izabran je za njenog predsjednika, a pored predstavnika ove institucije, tu su još i predstavnici Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka, Ministarstva transporta i komunikacija, Ministarstva bezbjednosti, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva finansija i trezora i Ministarstva civilnih poslova.

Priča o elektronskom glasanju u Bosni i Hercegovini traje već godinama i gotovo pred svake izbore ponovo se pokreće ta priča. Neposredno pred prošle lokalne izbore u BiH čak je i održana promocija određenih tehnologija, međutim za sada sve je ostalo na tome.

Prema nezvaničnim procjenama, BiH bi, ukoliko se odluči na taj korak, što je zasad malo vjerovatno, trebalo oko 15.000 elektronskih mašina za elektronsko glasanje, koje bi, prema ocjeni stručnjaka, dovele do toga da u budućnosti budu manji troškovi sprovođenja izbora, ali bi takođe bilo moguće rezultate objaviti praktično odmah, a ne mjesec dana nakon izbora.

Popularno