Urušila se kula stara 2000 godina

Drevna kula stara 2000 godina u avganistanskom gradu Gazni srušila se tokom sedmice, izjavili su danas zvaničnici.

FOTO: nezavisne

Stara citadela poznata i pod imenom "Tvrđava Gaznain" prvobitno je imala 36 kula, ali se u proteklih nekoliko godina 14 urušilo zbog višedeceinskih sukoba, jake kiše i nemara.

Tvrđava je jedan od više desetina jedinstvenih istorijskih lokacija u Avganistanu kojima je neophodna zaštita.

Zvaničnici iz Gaznija, koji je prošle godine zamalo pao u ruke talibana nakon žestokih sukoba, izjavili su da se kula srušila nakon jake kiše.

"Vlada nije obraćala pažnju na ovu lokaciju i nisu izgradili kanal da bi preusmjerili bujicu. Upozoravali smo ih na teška oštećena na citadeli ali niko nije došao u posjetu", rekao je jedan od mještana Gaznija Gulam Saki koji živi u neposrednoj blizini kule.

Provincija Gazni je strateški važan centar i nalazi se na glavnom auto-putu između Kabula i južnog dijela Avganistana. U toj provinciji ima veliki broj kuluturnih i arheološki važnih lokacija od kojih su neke iz predislamskog perioda.

Islamska obrazovna, naučna i kuturološka organizacija, čije je sjedište u Maroku, a oformljena je 1981. godine uz podršku UNESKO, zvanično je 2013. godinu proglasila Gazni i njeno kulturno nasljeđe azijskom prijestonicom islamske kulture.

A tower in the ancient Ghaznain Fort in Ghazni’s old city collapsed on Tuesday. The fort had 32 towers, most of which have collapsed over the past few years due to “inattention” by relevant government departments. pic.twitter.com/fvo9ntb3Vo

Embedded video
45 people are talking about this

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram