UPOZORENJE POLJOPRIVREDNICIMA Gazdinstava moraju da ispune OVAJ USLOV ili ništa od PODSTICAJA

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podsjeća nosioce nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava da imaju obavezu da uplate od 42 do 384 KM godišnje za doprinos za zdravstveno osiguranje, u zavisnosti od statusa obveznika doprinosa.

Kako je saopšteno iz ovog ministarstva, nosioci nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, kojih je i najviše u Republici Srpskoj (oko 90 odsto) ne uplaćuju doprinose za PIO.

– Podsjećamo da su po osnovu Zakona o doprinosima RS, definisani obveznici doprinosa (nosioci registrovanih nekomercijalnih i komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava) i propisan izračun osnovice za doprinose – navode u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.Još jednom podsjećaju da su nosioci poljoprivrednih gazdinstava, po Zakonu o doprinosima dužni da prijave doprinose, jer je to od ove godine uslov za dobijanje podsticaja.

U slučaju kada je nosilac nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva penzioner, propisano je da uplaćuje jedan odsto od prosječno isplaćene penzije, što je oko 3,5 KM mjesečno ili 42 KM godišnje.

U slučaju kada nosilac nekomercijalnog gazdinstva ima status zaposlenog lica on uplaćuje jedan odsto od prosječnih bruto primanja u Republici Srpskoj, što je godišnje oko 160 KM.

– Kada nosilac nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva ima status poljoprivrednika, on uplaćuje oko 32 KM mjesečno ili 384 KM godišnje – navodi se u saopštenju.

Od ukupnog broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u RS (oko 42.500) u strukturi poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj dominiraju nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva – oko 38.000 (88,85 odsto), potom komercijalna oko 4.000 (9,57 odsto), te poslovni subjekti oko 670 ili 1,57 odsto.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram