Unosite dovoljno kalcijuma

ZA izgradnju kostiju, kontrakciju mišića, prenošenje nervnih signala, lučenje hormona i enzima neophodan je kalcijum. Zbog toga je važno da nivo ovog minerala u organizmu bude stabilan. Ukoliko ga ne unosimo u dovoljnim količinama, on se oslobađa iz kostiju, a ukoliko takvo stanje potraje, kosti počinju da propadaju.

FOTO: intermagazin.rs


Gustina kostiju povećava se bavljenjem fizičkim aktivnostima u kojima kosti i mišići rade „protiv“ gravitacije, kao što su hodanje, trčanje i aerobik, dok plivanje ili vožnja bicikla ne utiču na gustinu koštane mase. Dobri izvori kalcijuma su mleko, sir, jogurt i drugi mlečni proizvodi, ali ako iz bilo kog razloga izbegavate ove namirnice, postoje drugi dobri izvoru kalcijuma, koji nisu mlečnog porekla:


BROKOLI


Ovo „superpovrće“ sadrži esencijalne nutrijente, vitamine A-K i minerale, magnezijum, cink i fosfor, ali i izuzetno visok sadržaj kalcijuma koji telo lako apsorbuje.


BADEMI


Oni su odličan izvor kalcijuma. U 100 grama ovog orašastog ploda ima čak 264 miligrama kalcijuma.


POMORANDŽA


Jedna pomorandža u toku dana obezbediće oko 70 miligrama kalcijuma, a istovremeno je puna i C vitamina.


SMOKVE


Ovo voće je bogato antioksidantima i vlaknima. Samo pet suvih smokava vam obezbeđuje 135 miligrama kalcijuma.


Sardine


Pune su omega – 3 masnih kiselina. Jedna konzerva sardina ima oko 350 miligrama kalcijuma, a „u paketu“ dobijate i vitamine B12 i D.


LISNATO POVRĆE


Ovo povrće ima vrlo malo kalorija, nimalo masti i visok nivo vlakana i kalcijuma. Kelj je, recimo, odličan prilog uz ručak ili večeru, a dobar izvor kalcijuma je i spanać. Ako ne volite kuvan, jedite svež u salati, ili kao dodatak omletu za doručak.


BELI PASULJ


Pasulj je bogat proteinima, gvožđem i zdravim vlaknima, ali je i odličan izvor kalcijuma. Samo 100 grama belog pasulja sadrži 15 miligrama ovog važnog minerala.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram