Connect with us

Film i TV

Umalo da bude promašaj: Posle ovih činjenica “Kuma” ćete voleti još više

Published

on

Kultni film “Kum” ove godine slavi 45 godina od premijere prvog dela! Nikada nam neće dosaditi, a kada shvatite da je umalo mogao da bude najveći promašaj Paramount Picturesa, Kopolu ćete mnogo više ceniti.

Mračne scene

Da, “Kum“ jeste mračan film, ali ne samo zbog tematike već i scenografije, posebno kada je enterijer u pitanju. Snimatelj Gordon Vilis koji je nakon kultnog dela nazvan princom tame, objasnio je da ovo nije imalo toliko veze sa tematikom kao sa problemom prejake šminke koju je Brando nosio i koju je trebalo prikriti. Naime, Marlona Branda su svaki dan šminkali tri sata, nakon čega bi mu dodavali veštačke zube i vilicu kako bi dobili željeni efekat. Takođe, i Džejms Kan je na snimanjima nosio veštačke zube. Iako nikome ovo ne bi palo na pamet, taj mali detalj je doprineo da Soni izgleda autentičnije i opasnije, a pomalo i liči na svog oca.

Drveni branici

Vlasnici automobila su pred Drugi svetski rat skidali metalne braike i predavali ih vojsci koja ih je koristila u ratu, te zamenjivali drvenim. Ni godinama posle rata mnogi od njih nisu vratili nazad svoje branike, a to je i prikazano u „Kumu“. Pošto se radnja odvija u četrdesetim i pedesetim godinama, Kopola je bio posvećen svakom detalju, pa je čak i na automobile stavljao drvene branike kako bi verodojno prikazao vreme radnje.

foto: outnow.ch
foto: outnow.ch

Niskobudžetni Kum iz Kanzasa?!

A kad smo već kod radnje, poznato je da se “Kum“ snimao sedamdesetih godina iako se njegova radnja odigravala dve, tri decenije ranije. E, pa umalo da nije bilo tako! Paramount Pictures je želeo da “Kum“ bude niskobudžetni film o mafijaškom bosu iz Kanzasa u realnom vremenu. Naravno, ovo je Fransisa Forda Kopolu dovelo do ludila, pa je naterao Marija Puza da izmeni scenario. Uspeo je i studio da nagovori da prihvate ovu ideju, pa čak i trenutku bankrota da im izmami šest i po miliona dolara za snimanje. Ali, onda su krenuli problemi….

Kopola je sve vreme bio pred otkazom

Za vreme snimanja filma Kopola je sve vreme bio pred otkazom jer se sa studijom „klao“ oko svake odluke! Počelo je već kod izbora glumaca. Studio je odbio ideju da Marlon Brando igra Vita Korleonea dok Kopola nije otišao u njegov dom i lično ga snimio kako bi ih ubedio. Takođe, studio u ulozi Majkla Korleonea nije video ni Ala Paćina već Roberta Redforda ili Rajana O’Nila. Jedno vreme su za ulogu čak testirali i Martina Šina. Kopola je ipak bio nepokolebljiv i uspeo u svojoj nameri! S druge strane, sve vreme je premašivao budžet i rokove, pa je trpeo pritisak od strane studija. Kako bi izbalansirao priču, on je mnoge scene snimao u zatvorenom prostoru, a onda je otpustio i asistenta za kog se ispostavilo da ga je „drukao“ kod nadređenih.

foto: outnow.ch
foto: outnow.ch

Majka koja je jedva starija od dece

Morgana King je u filmu igrala Karmelu Korleone, Majklovu, Sonijevu, Fredovu i Koninu majku, a zanimljivo je da je bila svega 10 godina starija od Ala Paćina i Džejmsa Kana, a samo pet godina od Džona Kazale.

Narandže ne oslikavaju smrt

Teorija koja već 45 godina živi jeste da su narandže koje se u filmu provlače kao detalj simbol i pretskazanje smrti. Ok, ako danas tako gledamo, možda. Ali, prvobitna ideja je došla od producenta Dina Tavularisa koji je zbog pređašnje spomenute mračne scenografije želeo da unese malo jarkih boja zbog boljeg kontrasta.

Popularno