Connect with us

Politika

Ujedinjena Srpska: Partije da donesu zajednički stav o referendumu o ulasku u NATO

Published

on

Predstavnici stranke Ujedinjena Srpska poručili su danas u Banjaluci da će se Ujedinjena Srpska odazvati ukoliko predsjednik Republike Milorad Dodik pozove na razgovor predstavnike političkih partija u vezi sa referendumom o ulasku BiH u NATO, jer partije iz RS treba da donesu zajednički stav, a prepucavanja nisu u korist RS.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da građani Republike Srpske trebaju biti ujedinjeni kada je riječ o nacionalnim interesima Srpske, ali i usmjereni na njeno jačanje iznutra.

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Natalija Trivić pozvala je kompetentne ljude, sa znanjem i energijom, da se pridruže timovima ove stranke, koji će se baviti kreiranjem konkretnih programa i mjera za razvoj Republike Srpske i poboljšanje života njenih građana.

“Moramo se baviti podsticajima za mlade, prekvalifikacijama radnika u smislu novih tehnologija. Firme koje trenutno postoje u Srpskoj su tehnološki razvijene i zahtijevaju nova stručna znanja i kompetencije”, rekla je Trivić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Ona je dodala da se program mora usmjeriti na ravnomjeran razvoj RS.

Šef Tima Ujedinjene Srpske za razvoj Mario Milanović poručio je da je potrebno stimulisati preduzetništvo, stvaranje stručnog i kvalitetnog kadra, ulaganje u nauku i obrazovanje čime bi postali konkurentni.

“U Srpskoj su potrebne nove makroekonomske politike za podsticanje investicija koje obuhvataju cijelu privredu i ulaze u tekuće reforme i poboljšanje ekonomskog upravljanja u svrhu povećavanja produktivnosti s ciljem dobrih poslova koji će dugoročno obezbijediti stabilniju i bolju ekonomiju Srpske”, rekao je Milanović.

On je ukazao na odlazak velikog broja mladih u inostranstvo i da je natalitet u padu, ali i da na tržištu rada ima dosta nekvalifikovane radne snage, što treba promijeniti.

Generalni sekretar Ujedinjene Srpske Neven Stanić rekao je da mladi odlaze jer se ne osjećaju korisnim i produktivnim u društvu, ali da imaju snagu i kapacitet i da se moraju više izboriti za proces odlučivanja.

“Samo tri odsto mladih do 25 godina u Srpskoj izlazi na izbore. Koliki god da je taj kapacitet, on nije usmjeren u pravom pravcu i ne može da donese nikakve rezultate”, rekao je Stanić i naveo da godišnje iz Srpske ode oko 12.000 ljudi.

On je najavio da će Narodnoj skupštini Republike Srpske biti upućena inicijativa za izmjene i dopune zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju koje definišu uvođenje modela “test profesionalne orijentacije” koji podrazumijeva psihološko procjenjivanje sposobnosti učenika, ličnosti, interesovanja, da bi izabrali adekvatno zanimanje..

Kada je riječ o reprogramu javnog duga RS, iz ove stranke naglašavaju da je rješenje jačanje privrednog sektora i zapošljavanje, na osnovu čega bi se lakše servisirao dug.
 

(Vijesti.ba / SRNA)

Popularno