Uhvatio vas je grč u moru? Ova dva savjeta vam mogu spasiti život

Grčenje mišića zna nas iznenaditi u raznim situacijama, ali posebno je nezgodno kada se dogodi u moru. Znate li kako do njega dolazi i kako da sebi pomognete?

FOTO: InfoBijeljina

Do grča može doći usred jednostavnog istezanja u krevetu ili pri većoj fizičkoj aktivnosti, ali ono što se događa u tijelu je isto - često bolna, različitih uzroka, trajanja i oblika, nekontrolisana kontrakcija mišića.

Ako vam se on dogodi u vodi važno je ostati pribran i sjetiti se osnova samospašavanja.

Poznavanje tehnika samospašavanja je potrebno svima – utopiti se može i dobar plivač. Potreba za samospašavanjem može nastupiti zbog uslova u okolini, ali i zdravstvenih problema ili precjenjivanja vlastitih sposobnosti, piše Ordinacija.hr.

Održavanje na površini

Podsjetićemo vas je i na Arhimedov zakon – tijelo uronjeno u tekućinu lakše je za težinu istisnute tekućine. Tako je upravo taj zakon osnovna tehnika samospašavanja koja omogućava zadržavanje na površini, otklanjanje drugih opasnosti (grčevi, umor…) i čekanje pomoći.

“Najlakše se održati tako da osoba leži na leđima maksimalno uronjena u vodu (iz vode viri samo lice) te laganim kružnim pokretima rukama i nogama stvara uzgon, a pluća su joj maksimalno ispunjena vazduhom što povećava volumen prsa .”, objasnila je Silvana Radovanović, voditeljica Službe za spašavanje života i djelovanje u kriznim situacijama HCK.

Rješavanje grča

Plivači mogu pri dužem boravljenju u vodi dobiti grčeve u mišićima zbog hladnoće i prenaprezanja. Dok čekate pomoć možete i sami sebi pomoći.

Širite (izvlačite) mišić 10 - 15 sekundi, uz ponavljanje do prestanka grča. Nakon što on prođe potrebno je što prije napustiti vodu zbog mogućnosti ponovne pojave grča.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram