Udruženje BH novinari osudilo napad na vozilo RTRS, zatražili hitnu istragu

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima osudili su napad na vozilo Radiotelevizije Republike Srpske koji se desio juče u Sarajevu, kada je nepoznati počinilac verbalno izvrijeđao člana ekipe ove medijske kuće i nasrnuo na njihovo vozilo u blizini zgrade Predsjedništva BiH.


Za to vrijeme novinar i snimatelj RTRS-a bili su na zadatku na konferenciji za medije u Predsjedništvu.

– Upravni odbor BH novinara zahtjeva od policije Kantona Sarajevo hitnu istragu ovog napada i preduzimanje krivičnih mjera prema napadaču, te stvaranje uslova za slobodan i siguran rad svih novinara i medijskih ekipa, bez obzira za koji medij rade i iz kojeg dijela BiH dolaze na novinarske zadatke u Sarajevo – navodi se u saopštenju Udruženja.

Kako ističu, sloboda medija i bezbjednost novinara su demokratske vrijednosti, zaštićene Ustavom BiH i zakonskim propisima, te niko nema pravo da dovodi u pitanje te vrijednosti ili da ih krši svojim postupcima.

– Zbog toga očekujemo od MUP-a Kantona Sarajevo da u najskorije vrijeme javnost obavijesti o konkretnim mjerama koje su preduzeli u vezi sa ovim napadom. Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima još jednom naglašavaju kako je nedopustivo napadati novinarske ekipe i sprečavati medijske radnike u obavljanju profesionalnih zadataka, te zahtijevaju od nadležnih pravosudnih i državnih institucija efikasnije sankcionisanje pojedinaca koji krše pravo na slobodu medija i ugrožavaju bezbjednost novinara, kao i dosljednu primjenu evropskih standarda zaštite prava na slobodu izražavanja u bosanskohercegovačkoj praksi – ističu iz Udruženja.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram