Connect with us

Tuzla

Udruženja medicinskog osoblja se okupila u “Bingo City Centru”

Published

on

TUZLA – Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja u “Bingo City Centru” u Tuzli u petak su se prvi put okupila i zajednički nastupila udruženja medicinskog osoblja iz FBiH, RS i distrikta Brčko, uz podršku domaćeg trgovačkog lanca “Bingo”.

U 13 centara “Binga” obilježava se Svjetski dan zdravlja nizom aktivnosti.

“Drago nam je da smo uspostavili saradnju s udruženjima koja okupljaju medicinsko osoblje iz BiH i da smo zajednički uspjeli organizovati ovu aktivnost. Naši kupci imaju priliku da se posvete sebi uz adekvatne savjete stručnog medicinskog tima u našim centrima i uz besplatno voće koje smo pripremili”, rekla je Tatjana Paunoski, glasnogovornica “Binga”.

Ovogodišnja tema obilježavanja Dana zdravlja je depresija.

“Zdravstveni radnici različitog nivoa obrazovanja, a također i zaposleni u zdravstvenim ustanovama različitih profila, imaju društvenu odgovornost prema čuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, posmatrajući čovjeka u svjetlu jedinstvenog biopsihosocijalnog modela. Kod depresije, najbitnija je prevencija zbog dužine liječenja”, kaže Aleksandra Mitrić, predsjednica udruženja Resursni centar za profesionalni razvoj medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara RS.

Pacijenti koji uzimaju antidepresive moraju izbjegavati određene namirnice koje mogu ometati metabolizam lijeka u organizmu. Ishrana mora obilovati vitaminima skupine B (B12, B1, B6), magnezijumom, hromom, folnom kiselinom, selenom, kojeg ima u morskim plodovima i bobičastom voću.

“Bitno je i koliko spavamo, koliko vježbamo, da li se smijemo, da li imamo način da se opustimo u životu. Prehrana mora biti raznovrsna i bogata omega 3 masnim kiselinama”, kaže Marizela Šabanović, nutricionistkinja.

(N. Tadić)

Popularno