Ublažite bol u zglobovima

Postoje neke namirnice koje vam mogu pomoći: riba, maslinovo ulje, voće, povrće i čaj od šipka

FOTO: avaz.ba

Ako pokušavate otkriti koji je razlog bolova u vašim zglobovima, veoma je bitno da znate da je ovaj simptom veoma opasan i da zahtijeva stručni pregled i tretman. Ovih pet stvari može vam pomoći da ublažite bolove u zglobovima.


1. Kalcij i vitamin D mogu vam olakšati bol - Nekoliko naučnih studija dokazalo je da vitamin D može ublažiti bolove u zglobovima. Također, primijećeno je da zglobovi počinju boljeti onda kada imate nedostatak ovog vitamina u svom organizmu. Zbog toga je veoma važno uzimati vitamin D s kalcijem. To vas neće izliječiti, ali će vam umanjiti upalu i vaše kosti učiniti jakima.


2. Pravilna ishrana može umanjiti upalu - Pravilna ishrana koju će vam preporučiti ljekar olakšat će bolove u zglobovima. Postoje neke namirnice koje vam mogu pomoći, maslinovo ulje, voće, povrće i čaj od šipka. Također, šipak je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti od oštećenja ćelija.


3. Tjelesna aktivnost može poboljšati vaše stanje - Naravno, kada imate bolove u koljenima, ne možete skakati i trčati kao zdrava osoba, ali to ne znači da biste trebali izbjegavati sve fizičke aktivnosti. Čak i duge šetnje mogu vam biti dovoljne da ostanete u formi. Ljekari obično preporučuju da radite posebne vježbe koje ne stvaraju dodatni pritisak na vaše zglobove.


Ponekad je teško dijagnosticirati koja je bolest povezana s bolovima u zglobovima. Mnogi simptomi bolesti su slični, ali ako imate bar jedan zglob koji vas boli, trebali biste otići kod reumatologa. Samo profesionalac može razlikovati artritis od drugih oblika bolesti zglobova.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram