U TRGOVINAMA I KAFIĆIMA NAJVIŠE KRŠE MJERE Inspektori u FBiH kontrolisali preko 11.000 firmi

Od 20. maja, sa donošenjem prvih mjera kojim je omogućen rad firmi, inspekcijski organi u Federaciji BiH (FBiH) sproveli su 11.097 nadzora.

FOTO: srpskainfo.com

Federalni inspektori donijeli si 1.385 rješenja o otklanjanju nedostataka i izrekli 280 prekršajnih naloga sa finansijskim teretom od 492.015 KM.

Izrečeno je i devet mjera o zabrani rada firmi i 24 upozorenja, podaci su Federalne uprave za inspekcijske poslove, koji nisu potpuni jer uključuju djelimične informacije i podatke za juli, prenose federalni mediji.

Federalni inspektori zabilježili su znatna kršenja obaveznih mjera, kao što su nošenje maske, poštovanje propisane fizičke distance, korištenje sredstava za dezinfekciju i dezobarijera, te redovna dezinfekcija poslovnih prostorija, a koje su propisane s ciljem sprečavanja širenja virusa korona – najviše u trgovinama i ugostiteljskim objektima.

Naredbama Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva od 7. i 23. jula, kantonalnim štabovima je dozvoljeno i uvođenje restriktivnijih mjera na području kantona ili opština, shodno procjeni epidemiološke situacije, za čije su praćenje i sprovođenje nadležni kantonalni, gradski i opštinski inspekcijski organi.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove naglašavaju da takve odluke prvenstveno služe obezbjeđivanju i zaštiti ličnog i javnog zdravlja, što je primarna zajednička vrijednost u kojoj bi zahtjev za djelovanje represivnog aparata trebalo da bude krajnje neophodan potez jer se podrazumijeva i očekuje maksimalna odgovornost, disciplina, predostrožnost i saradnja građana, naročito u uslovima opšte pošasti i prijetnje opasne i smrtonosne infekcije.

Iz Uprave ističu da će pooštravanje mjera, odnosno restriktivnije mjere Federalnog i kantonalnih kriznih štabova svi odgovorni organi sistemski pratiti i krajnje represivno djelovati da bi se omogućila kolektivna bezbjednost, odnosno zaštita života i zdravlja stanovništva.

U saopštenju se podsjeća da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i krivično djelo i da su sankcije propisane kaznenim odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH.

Tokom trajanja stanja nesreće u FBiH, kontinuirano postupanje po naredbama Federalnog štaba civilne zaštite djelotvorno je usporilo tok pandemije, navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, čime su epidemiološki indikatori krajem maja i efekti obaveznih sanitarnih kontrola na granici pružali osnov za ublažavanje mjera, uz dalje striktno pridržavanje mjera i preporuka nadležnih organa.

Od prestanka stanja nesreće na području FBiH, fokus djelovanja, u smislu praćenja sprovođenja i obavezujućih mjera, jeste na kantonalnim, gradskim i opštinskim inspekcijama, uz koordinisan rad, interventne nadzore i podršku šest inspektora federalnog zdravstvenog inspektorata i inspektorata za hranu Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Po pitanju raspoloživog kadra, navode iz Uprava, svi inspekcijski organi su u funkciju zaštite zdravlja stanovništva stavili sve raspoložive kapacitete, što je ukupno oko 60 inspektora.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram