Connect with us

Zabava

U svijetu se obilježava neslužbeni dan pušenja marihuane (04.20.)

Published

on

Iako neslužbeno, 20. april je proglašen danom pušenja marihuane. Osim što okuplja ljude koji vole pušiti travu, taj dan slavi slobodu, tj. ponire u problem manjka slobode zbog zakonskih restrikcija prilikom korištenja te rekreativne supstance, kako smatraju njezini zagovornici – javlja Tportal.

Historija tog neobičnog neslužbenog praznika malo je nejasna. Postoje mnoge teorije kako je do njega došlo, a jedna od njih je da je grupa srednjoškolaca u San Rafaelu u Kaliforniji početkom sedamdesetih počela koristiti broj 420 kao dio tajnog koda za pušenje marihuane.

Ta grupa tinejdžera sama je sebe nazivala Waldos, a 420 je bila šifra za vrijeme kad su se nalazili kod kipa Louisa Pasteura da bi pušili travu. Ubrzo se njihova šifra proširila, između ostalog zahvaljujući glazbi Jerryja Garcije i grupe The Grateful Dead.

Druga teorija kaže da se radi o policijskom radijskom kodu koji je značio da je pušenje marihuane u toku. Još jedna moguća teorija glasi da u mješavini koja se mota i puši postoji 420 hemijskih spojeva.

Bilo kako bilo, 420 pretvorio se u 20. april i postao neslužbeni dan pušenja marihuane – dan kada se širom svijeta okupljaju ljudi da bi zajedno zapalili travu i slavili slobodu ili razgovarali o tome kako je moguće da je u nekim zemljama, poput SAD-a, marihuana još uvijek protuzakonita bez obzira na to što je koristi više od milijun Amerikanaca.

Zahvaljujući administraciji trenutnog američkog predsjednika Baracka Obame, u SAD-u je legaliziranje korištenja marihuane u medicinske svrhe ponovo krenulo naprijed. Radi se i na smanjenju progona onih koji koriste ili uzgajaju marihuanu u te svrhe.

Od 50 federalnih država, 13 ih već regulira ‘medicinsku marihuanu’. Kalifornijski državni ravnatelj Saveza za odluke o drogama Stephen Gutwillig smatra da je vrijeme da se prestane sa smiješnom prohibicijom trave i da se počne oporezivati tržište teško 14 milijardi dolara

Svjetski marš za marihuanu održat će se u više od 544 grada u 54 države 2. maja s ciljem isticanja medicinske i duhovne vrijednosti te biljke. Organizator tog događaja je Irvin Dana Beal – veteran borbe za legalizaciju marihuane – koji vjeruje da bi novac koji se troši na sudske procese vezane uz korištenje trave bio bolje potrošen u obrazovanju i zdravstvenoj njezi.

Diskusija o legalizaciji marihuane nastavlja se širom svijeta, a milioni pušača trave danas su zapalili da bi se uključili u borbu za ukidanje prohibicije koja im oduzima pravo da rade što žele sa svojim tijelom, bez straha od državnog uplitanja – zaključuje Tportal.
(Vijesti.ba)

Popularno