Connect with us

Svijet

U SAD-u demonstracije protiv Trumpa i njegove administracije

Published

on

Širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) održane su demonstracije protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove administracije. Demonstracije naziva ”Režim Trump/Pence mora otići“ organizirane su 15 većih američkih gradova među kojima se nalaze Atlanta, Boston, Chicago, Los Angeles, New York, Phoenix, Portland, Seattle i Washington, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator demonstracija je antifašistička grupa ”RefuseFascism”. Oni su demonstrirali protiv stava američkog predsjednika kada je riječ o muslimanima, ženama i tamnoputim Amerikancima.

Demonstranti u New Yorku okupili su se ispred Trump Towera odakle su kasnije organizirali protestnu šetnju do trga Times.

Tokom šetnje uzvikivali su slogan ”Ne Trumpu, ne fašističkoj Americi” i nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo ”Režim Trump/Pence mora otići”, ”Ne! U ime čovječanstva odbijamo fašističku Ameriku”, i tome slično.

Članovi grupe su u obraćanju izjavili kako svakog dana sve su veći ”fašistički napadi na imigrante, muslimane, siromašne, medije, organizacije za zaštitu okoliša, LGBT populaciju, tamnopute Amerikance i pravo na proteste”. U Los Angelesu su organizirane demonstracije protiv Trumpa, ali i podrške.

Došlo je do sukoba dvije grupe, a nekoliko osoba je lakše povrijeđeno. Policija je privela tri demonstranta.

(Cafe.ba / Anadolija)

Popularno