U RS stiže 15.000 BESPLATNIH vakcina, kome se PREPORUČUJU?

Institut za javno zdavstvo Republike Srpske završio je proceduru nabavke vakcina protiv gripa za sezonu 2019/2020. za kategorije stanovništva koje su oslobođene plaćanja, a isporuka od strane dobavljača očekuje se krajem oktobra, ili početkom novembra, saznaje portal InfoBijeljina.

FOTO: pixabay

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, svake godine, u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske nabavlja određenu količinu vakcina za kategorije stanovništva koje su oslobođenje plaćanja vakcine. 


“Prošle godine Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je obezbijedio 15.000 doza vakcine protiv gripa namijenjenih ovim grupama stanovništva. I sada će biti nabavljene iste količine vakcina kao i prošle godine”, rekli su za portal InfoBijeljina u Insitutu za javno zdravstveo Republike Srpske. 


Pored vakcina koje su namijenjene kategorijama stanovništva koje su oslobođene plaćanja, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske obezbijediće i određenu količinu komercijalne vakcine (vakcina koju su zainteresovani građani plaćali). 


“Prema preporukama, vakcinacija protiv gripe trebalo bi da započne krajem oktobra, a građani će biti blagovremeno obaviješteni. Vakcinacija se preporučuje svim osobama koje boluju od hroničnih oboljenja (uključujući i djecu), osobama starijim od 65 godina, zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja (policija, prosvjeta, komunalna preduzeća, banke, pošte, itd.), kao i licima koja se žele zaštititi od ove bolesti”, rekla je za portal InfoBijeljina dr Jelena Đaković Dević, spec. epidemiologije u JZU Institutu za javno zdravstvo RS.


 


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram