Connect with us

Bosna i Hercegovina

U RS narednih dana RAST vodostaja i jaki UDARI vetra

Published

on

Goran Bobić / RAS Srbija

Republiku Srpsku, prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana očekuje porast vodostaja reka, usled jačeg naoblačenja koje će doneti obilne kiše i olujni vetar.

Zbog atmosferskih padavina vodostaj reka u Srpskoj je u porastu, pogotovo u gornjem toku Sane, Vrbasa i Plive, ali se očekuje da će se rast vodostaja zadržati u zoni redovne odbrane od poplava, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Noćas i sutra ujutro jače padavine zahvatiće zapadne i južne krajeve Republike Srpske, a tokom sutrašnjeg dana kiše će biti u većini predela.

Sutra će tokom dana u Krajini i Hercegovini pasti 30 do 40 milimetara kiše po metru kvadratnom, a na istoku Republike Srpske oko 20 milimetara. Sredinom dana počeće da duva severni vetar koji će postepeno jačati sutra uveče. U noći ka sredi i u sredu ujutro vetar će biti umeren do jak uz udare od 40 do 60 kilometara na čas.

U Hercegovini i u višim predelima na jugozapadu vetar će biti mnogo jači uz udare od 80 do 90 kilometara na čas.

Padavina će biti i u sredu, 8. marta, kada će kiša postepeno slabiti.

Republička uprava Civilne zaštite apeluje na javne institucije, kolektive, pravna lica i građane u Republici Srpskoj, posebno u zoni većih i bujičnih vodotoka da u okviru svoje odgovornosti obrate pažnju na mogućnost jakog vetra i vodene tokove u njihovoj blizini i da imaju na umu bezbednost i zaštitu ljudi i imovine od eventualnog izlivanja vode i naleta olujnog vetra.

Popularno