U novoj NASA-inoj studiji otkriven je opasni zdravstveni rizik za ljudski svemirski let do Marsa

Znanstvenici još uvijek uče o potencijalnim učincima koji bi produljeno razdoblje provedeno u svemiru moglo imati na ljudsko tijelo. Utvrđena je ozbiljna nova prijetnja zdravlju koja bi mogla biti prava prepreka za znanstvenike jer oni nastoje da duga putovanja čovječanstva kroz svemir postanu stvarnost.

FOTO: logicno.com

Nedavno istraživanje NASA-e o 11 astronauta koji su proveli vrijeme na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) kaže da je njih šest razvilo ustaljeni ili nazadni protok krvi u unutrašnjoj jugularnoj veni, glavnoj krvnoj žili koja teče iz mozga niz vrat, i to u roku od samo 50 dana.


Astronauti su bili podvrgnuti ultrazvučnim mjerenjima kako bi izmjerili njihovu lijevu jugularnu venu prije lansiranja, otprilike 50 dana nakon što su letjeli u svemiru, 150 dana u svemirskom letu i opet približno 40 dana nakon povratka na Zemlju.


Prema istraživanju objavljenom u JAMA Network Open, jedan je član posade razvio trombozu ili blokadu unutarnje jugularne vene – što je prvi put da je zabilježeno kao rezultat svemirskog leta.


Medicinski stručnjaci koristili su očitanja i slike prikupljene na brodu ISS-a kako bi identificirali potencijalni problem s unutarnjom jugularnom venom, dok je astronaut kojem se razvio okluzivni tromb liječen antikoagulansima do kraja misije. 

Još nije jasno samo kakve bi posljedice mogle nastati od ove vrste tromboze, ali implikacije bi mogle biti ozbiljne i možda čak kobne, vjeruju stručnjaci.


Identiteti astronauta uključenih u studiju nisu otkriveni zbog pitanja privatnosti.


Prema timu, koji stoji iza novih saznanja, ovo se pitanje treba istražiti prije nego što se astronauti mogu uputiti na duga svemirska putovanja, poput misije na Mars.


“Izloženost okolišu bez težine tijekom svemirskog leta dovodi do kroničnog pomaka tekućine u krvi i tkivu, u usporedbi s uspravnim držanjem na Zemlji, s nepoznatim posljedicama na cerebralni venski odljev”, pišu istraživači u svom objavljenom radu “Procjena staze jugularnog venskog krvotoka u krvi i tromboza tijekom svemirskog leta ”.


Michael Stenger, upravitelj kardiovaskularnog i vidnog laboratorija u NASA-inoj svemirskom centru Johnson u Houstonu, i viši autor studije, rekao je:


“Ovo je bio neočekivan nalaz. Nismo očekivali da ćemo vidjeti zastoj i obrnuti tok. To je vrlo nenormalno. Na Zemlji biste odmah posumnjali na veliku blokadu ili tumor ili nešto slično. ”


Dok se na Zemlji gravitacija brine za povlačenje krvi iz glave prema ostatku tijela, gore u mikrogravitacijskom okružju ISS-a, to je drugačija priča.


Štoviše, problemi s protokom krvi nisu jedini zdravstveni rizici.


“Pomicanje tekućine u glavi tijekom dugotrajnog bestežinskog stanja dovodi do natečenosti lica, smanjenog volumena nogu, povećanog volumena moždanog udara i smanjenog volumena plazme”, pišu znanstvenici.


Potrebno je više istraživanja kako bismo utvrdili koliki je problem zapravo problem i kako ga se može ublažiti u budućim svemirskim letovima.


Zabrinjavajući je veliki broj astronauta koji su razvili neku vrstu problema s krvotokom, priznali su stručnjaci, koji već znaju da vrijeme u svemiru može smanjiti gustoću kostiju, promijeniti sastav crijevnih bakterija i stisnuti ljudski mozak. 

“[To] su novi nalazi koji mogu imati značajne posljedice za ljudsko zdravlje za civilni svemirski let, kao i buduće misije istraživanja, poput misije na Mars,” zaključili su istraživači.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram