U Mostaru 15 000 neuposlenih koji trebaju prekvalifikaciju

“Kuda idu obrazovanje i tržište rada u BiH?” naziv je okruglog stola, koji je u srijedu održan u Centru za kulturu Mostar.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije, Rašid Hadžović je kazao kako im je želja da ukažu na mogućnost zapošljavanja na više različitih načina.

”Prvenstveno, mi smo usvojili Zakon o obrazovanju odraslih, gdje su omogućene prekvalifikacije, dokvalifikacije, ljudi koji su trenutno na biroima”, istaknuo je ministar Hadžović.

On je također rekao da se paralelno radi na izmjeni zakonske regulative kako bi se omogućilo srednje stručno obrazovanje, odnosno da se napravi dualno obrazovanje.

Dualno obrazovanje

Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, Tomislav Majić izjavio je kako to udruženje već godinama ukazuje na problem da su obrazovanje, posebno srednje stručno obrazovanje, i stvarne potrebe tržišta rada u Bosni i Hercegovini, u koliziji.

“Kadrovi koje srednje strukovno obrazovanje, a i visoko, osposobljava, jednostavno na tržištu rada u BiH za takve kadrove možemo reći da nisu dovoljno izobrazovani u svojoj branši”, rekao je Majić, dodajući da se onda krenula sa modelom kako to prevazići.

On smatra da postoje dva puta za prevazilaženje navedenog problema.

“Jedan je put da se ide na prekvalifikaciju, znači novi Zakon o obrazovanju odraslih, a drugi put je da se uvede dualno obrazovanje, pogotovo u srednje strukovne škole. Međutim, uvođenje novog sistema dualnog obrazovanja traži financijska ulaganja”, naglasio je Majić.

On je dodao da ministarstva obrazovanja u BiH moraju prepoznati taj problem, te kako se već počinju poduzimati radnje na unapređenju srednjeg strukovnog obrazovanja.

„Samo Mostar ima 15.000 neuposlenih od kojih veliki broj ne traži posao, a oni koji traže moraju se prekvalificirati ili dokvalificirati kako bi im se pružila mogućnost da se osposobe za zanimanje za kojim je velika potreba u privrednom sustavu“, zaključio je Majić.

“Međutim, to traži opremanje, osposobljavanje radionica za razne branše i to traži usuglašenost sa tržištem rada, sa poslodavcima, koji moraju praktično omogućiti praksu u svojim kompanijama”, upozorio je Majić.

Nesrazmjer potreba i obrazovanja

Predsjednik Turističkog klastera i predsjednik Udruženja za turizam pri Gospodarskoj komori FBiH Stipe Primorac kazao je kako je veliki raskorak i nesrazmjer između potreba tržišta rada i onoga što proizvodi naš obrazovni sustav.
„Snalazimo se na razne načine u potrazi za kvalificiranom radnom snagom. Upravo se odvija jedan proces obuke kuhara i konobara u Centru za obuku u Čapljini, gdje smo zahvaljujući međunarodnoj organizaciji rada sa sjedištem u Budimpešti, koja nam je donirala novčana sredstva od preko 200.000 eura, otvorili centar za obuku. Planirano je da se u pet ciklusa obuči oko 150 kuhara i konobara“ – kazao je Primorac.
On je dodao kako je u tijeku treći ciklus obuke te kako su svi koji su završili dvomjesečnu obuku bez ikakvih problema našli zaposlenje.
„Potrebno je djecu usmjeravati da biraju zanimanja s kojima će moći naći posao, a ne ona s kojima su na zavodu za zapošljavanje. Koliko god apsurdno zvučalo, danas će se lakše zaposliti jedan kuhar ili konobar nego pravnik i ekonomist“ – ustvrdio je Primorac.

 

 

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram