U Belgiji se gradi “pivovod” dug tri kilometra

BRIŽ, Pivara De halve maan u belgijskom mjestu Briž objavila je da namjerava da izgradi jedinstveni tri kilometra dug cjevovod koji će voditi od pivare u centru do punionice na periferiji grada.

FOTO: pixabay

“Pivovod” će biti izgrađen istom tehnologijom koja se koristi u naftnoj industriji, a cilj je da se smanji saobraćaj kamiona u istorijskom centru, prenijela je agencija AFP.


Zahvaljujući uskim uličicama i kanalima Briž nazivaju Venecijom sjevera. Pored istorijskog zvonika Belfort ili Bazilike svete krve, cilj više od sto hiljada turista, koji godišnje posjete grad, je i tradicionalna pivara De halve maan koja se nalazi u samom centru istorijskog jezgra.


Položaj pivare, međutim, zahtjeva povećan kamionski saobraćaj u uskim ulicama centra koji se nalazi na spisku kulturne baštine UNESKO. Da bi se ograničio saobraća, rukovodstvo pivare je odlučilo da izgradi tri kilometra dug cjevovod kojim bi se pivo dopremalo iz proizvodnje u centru do punionice na periferiji. Godišnje bi cjevovodom trebalo da proteče do četiri miliona litara piva.


Cjelukopnu investiciju platiće pivara, a građevinski radovi bi trebalo da počnu početkom naredne godine.


De halve maan je pivara sa istorijom dugom više od 500 godina. Najpoznatiji proizvod je svjetlo pivo pod nazivom “de brugse zot”. Tanjug

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram