U Africi proizveden prvi smartfon

U mnogim afričkim zemljama su smartfoni mnogo važniji nego u Evropi. Oni su tamo sredstvo za komunikaciju, plaćanje i još mnogo toga. Maraphone je prvi smartfon čija kompletna proizvodnja se odvija na ovom kontinentu.

FOTO: Mara phones

Predsjednik Ruande Pol Kagame je tokom svojih obraćnja rijetko kada uzbuđen i euforičan. Tako je i tokom zvaničnog predstaljanja prvog smartfona u potpunosti proizvedenog u Africi njegov govor više ličio na žalopoljku. No, sama događaj, koju su obilježili televizijski prenosu uživo, kao i brojni poznati gosti, predstavljao je veliko slavlje .

"Prvi pametni telefoni uopšte, koji su potpuno proizvedeni u Ruandi, sišli su sa proizvodne trake. Maraphone je ubraja među visokokvalitetne proizvode koji su napravljeni u našoj zemlji", rekao je Kagame.

Maraphone je dostupan u dvije varijante. Jedna košta oko 120, a druga 170 evra. To je za mnoge žitelje Ruande više od njihove mjesečne plate. No, predsjednik Kagame je uvjeren da će biti dovoljno kupaca:

"Smartfon više nije luksuzni artikl. On je preduslov da bi mogli organizovati naš svakodnevni život. Ovakav trend će se nastaviti i tokom sljedećih godina, kada će sve više i više usluga biti ponuđeno putem digitalnih platformi."

🚨PHOTOS

President arriving at Special Economic Zone where he is launching Mara Phones Manufacturing plant.

These Smart Phones will be the first Smart phones.

The President is now touring the plant.

Watch live http://Rba.co.rw/tv 

Погледај слику на ТвитеруПогледај слику на ТвитеруПогледај слику на Твитеру
51 људи прича(ју) о овоме

Smartfon u Africi potrebniji nego u Evropi

U mnogim afričkim zemljama su pametni telefoni važniji za svakodnevni život nego, na primjer, u Evropi - ne samo kao komunikacijsko sredstvo. Putem njega se vrši plaćanje. Ljekari putem smartfona izdaju tzv. daljinske dijagnoze, a poljoprivrednici ga koriste kako bi saznali trenutne cijene na tržištu. Do sada su postojali tek smartfoni koji su sastavljani u Africi, ali ne i oni koji su ovdje potpuno proizvedeni. Osnivač Maraphonesa, Ašiš Takar, u razgovoru za BBC, uvjerava da je, kada su u pitanju ovi uređaji, drugačije:

"U našem slučaju postoji više od 1.000 dijelova koji su sastavni dio telefona. I svi oni su  napravljeni na ovom kontinentu. To je zaista uzbuđujuće."

Ubuduće će se svakodnevno proizvoditi 1.200 smartfona - i to ne samo za tržište Afrike.

"Oni se mogu naručiti s bilo kojeg mjesta na svijetu i u roku od sedam dana će smartfon biti isporučen. Riječ je o afričkom brendu napravljenom za Afrikance i ostatak svijeta", ističe Takar.

Ruanda se ubraja u istočnoafričke države koje su tokom posljednjih godina ostvarile solidan ekonomski rast. Sve više investitora otkriva ovo tržište. Tako je, na primjer, prošle godine Volkswagen otvorio pogon u glavnom gradu Kigaliju. Ašiš Takar smatra da će se ovaj razvoj i dalje nastaviti.

"Vjerujem da je došlo naše vrijeme. Sada je vrijeme da Afrika ne bude samo potrošač, već i proizvođač”, kaže on i nada se da će Maraphone postati jednako poznat brend kao što je Apple ili Samsung.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram