Tvrđava koja je zaustavila Napoleonovu vojsku

Grad Bard se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Italije u Dolini Aoste. U ovom mjestu danas ima svega 130 stanovnika, a prije nekoliko vijekova su imali veliku ulogu u istoriji.

FOTO: Glas srpske

Bard se nalazi na rijeci Dora Beltea na sat udaljenosti od gradova Milano, Aoste i Torino. Ovaj gradić ima svega nekoliko znamenitosti, a najveća je svakako tvrđava Barda.


Tvrđava, kakvu je vidimo danas, napravljena je između 1830. i 1838. godine za vrijeme vlasti Karla Alberta od Sardinije, pripadnika dinastije Savoja, a prije ove porodice smjenjivala se među lokalnim vladarima.


Tvrđava Barda je nastala od utvrđenja iz 10. vijeka, a koje je opet bilo dograđeno utvrđenje Teodorika Prvog iz 5. vijeka. U vlasništvu dinastije Savoja, tvrđava je dobila dodatno utvrđenje i uređenje, koje je znatno stradalo pred naletom francuske vojske.


Kada je Napoleon želio da njegova vojska neočekivano uđe u dolinu Aoste i Turin, kako bi zatekli nespremne Italijane, u gradu Bard je 400 austro-pijemontskih vojnika je zaustavilo francusku vojsku od 40.000 ljudi i zahvaljujući jakom utvrđenju dvije sedmice su ih zadržali, što je osujetilo njihov plan.


Napoleon je tada ovu tvrđavu nazvao "zlim zamkom Barda" i te 1800. godine je zapovijedio da se sravni sa zemljom, što on nikada nije uradio. Ipak, u strahu od ponovnog napada Francuza, Karl Albert od Sardinije je naredio da se izgradi nova tvrđava.


Zadatak je dat vojnom inženjeru Frančesku Antoniju Oliveru, koji je napravio napredno vojno-strateško utvrđenje u čije 283 sobe je moglo da stane 416 vojnika, a bilo je dovoljno mjesta za zalihe oružja, municije i hrane za tri mjeseca.


Tvrđava se koristila u vojne svrhe sve do 1975. godine, a pet godina kasnije je otvoreno kao turistička atrakcija. Nakon deset godina utvrđenje je zatvoreno kako bi se restauriralo, a obnova je trajala 16 godina.


Danas se u tvrđavi Barda nalazi nekoliko muzeja. Muzej Alpa za djecu i za odrasle, Muzej utvrđenja, u kome se nalaze dokumenti o istorijatu ove tvrđave i utvrđenjima uopšte. Tu je još Muzej zatvor, ali i muzej posvećen granicama u kojem su, osim iz političke perspektive, predstavljene granice u kulturološkom smislu.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram