Connect with us

Bosna i Hercegovina

Tužilaštvo BiH radi na slučaju tajnog dokumenta OSA-e BiH

Published

on

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine rade na predmetu na osnovu zaprimljenog službenog izvještaja Obavještajno-bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine.

Od formiranja predmeta provjeravaju se navodi iz Izvještaja OSA-e BiH protiv jednog zaposlenika ove agencije o počinjenom krivičnom djelu iz člana 164. Krivičnog zakona BiH – odavanje tajnih podataka, potvrdili su za N1.

Generalni direktor agencije Osman Mehmedagić u februaru je uputio izvještaj državnom tužilaštvu nakon sprovedene interne istrage inspektorata agencije o načinu otuđenja, kako je saopšteno, dokumenta označenog stepenom tajnosti “Tajno”. Posljedica nestanka, odnosno kopiranja dokumenta bilo je i njegovo objavljivanje u medijima, te interpretacije o navodnom praćenju i prisluškivanju zvaničnika Srbije.

Podsjećamo, takvi navodi i tajni dokument bili su u srcu afere “Ušće” koja je krajem i početkom godine opteretila odnose Bosne i Hercegovine i Srbije.

Riječ je o dokumentu sa kojeg oznaka tajnosti još nije skinuta, a dio je svojevrsnog predmeta ili akcije “Ušće”.

Članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sastanku sa rukovodstvom agencije imali su uvid u ovaj dokument kada je i zvanično saopšteno da nije bilo prisluškivanja zvaničnika i građana Srbije i Bosne i Hercegovine, o čemu smo ranije izvještavali.

Popularno