Connect with us

Biznis i ekonomija

Turistički bum u Evropi, Island sa najvećom stopom rasta

Published

on

Sve evropske zemlje doživjele su u prvih pet mjeseci veliki rast dolazaka turista, uglavnom zbog neizvjesne političke situacije i terorističkih napada u svijetu i istupanja Velike Britanije iz EU (Brexita), izvijestila je Evropska komisija za putovanja (European Travel Commission – ETC) sa sjedištem u Briselu u svom julskom istraživanju.

Prema broju dolazaka najviše se ističe Island, koji je ove godine zabilježio 55,7 odsto više stranih turista nego u istom periodu prošle godine.

Island je, navode u ENC, trenutno najposjećenija turistička destinacija u Evropi, rast turističkih dolazaka u ovoj nordijskoj zemlji ostvaraju već sedmu godinu zaredom. Četvrtinu više dolazaka broje u Crnoj Gori, posjete Malti povećane su za 23 odsto, Kipru za 18 odsto. Rast posjeta zabilježili su i u Finskoj (18 odsto), a izuzetno dobre turističke rezultate ostvaruju i Portugal, Srbija i Hrvatska, gdje je rast stranih posjetilaca iznosio 15 odsto.

Pad turističkih posjeta je registrovan samo u Turskoj, budući da je broj dolazaka stranih gostiju u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti preiod prošle godine smanjen za osam odsto, uglavnom zbog neizvjesne političke situacije u zemlji.

Zbog jačanja ekonomskog rasta u Evropi, turistički tok je takođe neznatno promijenjen. Tako su se, na primjer, britanski, njemački, francuski i italijanski turisti preusmjerili u zemlje u kojima mogu sebi priuštiti više, kao što je Bugarska. Balkanske i baltičke zemlje takođe su imale visok rast broja dolazaka i noćenja stranih gostiju. U prvih pet mjeseci ove godine posjete turista Bugarskoj povećane su za 26 odsto, u Latviji 23 odsto, a u Poljskoj za 21 odsto.

Evropske zemlje ove godine doživljavaju pravi turistički bum. Bez obzira na prijetnje terorističkim napadima, Evropa ostaje najsigurnija turistička destinacija na globalnm nivou.

(indikator.ba)


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iPhone i društvenih mreža Facebook, Twitter.Nastavi čitati
Advertisement

Popularno