Connect with us

Biznis i ekonomija

Turistički bum u Evropi, Island sa najvećom stopom rasta

Published

on

Sve evropske zemlje doživjele su u prvih pet mjeseci veliki rast dolazaka turista, uglavnom zbog neizvjesne političke situacije i terorističkih napada u svijetu i istupanja Velike Britanije iz EU (Brexita), izvijestila je Evropska komisija za putovanja (European Travel Commission – ETC) sa sjedištem u Briselu u svom julskom istraživanju.

Prema broju dolazaka najviše se ističe Island, koji je ove godine zabilježio 55,7 odsto više stranih turista nego u istom periodu prošle godine.

Island je, navode u ENC, trenutno najposjećenija turistička destinacija u Evropi, rast turističkih dolazaka u ovoj nordijskoj zemlji ostvaraju već sedmu godinu zaredom. Četvrtinu više dolazaka broje u Crnoj Gori, posjete Malti povećane su za 23 odsto, Kipru za 18 odsto. Rast posjeta zabilježili su i u Finskoj (18 odsto), a izuzetno dobre turističke rezultate ostvaruju i Portugal, Srbija i Hrvatska, gdje je rast stranih posjetilaca iznosio 15 odsto.

Pad turističkih posjeta je registrovan samo u Turskoj, budući da je broj dolazaka stranih gostiju u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti preiod prošle godine smanjen za osam odsto, uglavnom zbog neizvjesne političke situacije u zemlji.

Zbog jačanja ekonomskog rasta u Evropi, turistički tok je takođe neznatno promijenjen. Tako su se, na primjer, britanski, njemački, francuski i italijanski turisti preusmjerili u zemlje u kojima mogu sebi priuštiti više, kao što je Bugarska. Balkanske i baltičke zemlje takođe su imale visok rast broja dolazaka i noćenja stranih gostiju. U prvih pet mjeseci ove godine posjete turista Bugarskoj povećane su za 26 odsto, u Latviji 23 odsto, a u Poljskoj za 21 odsto.

Evropske zemlje ove godine doživljavaju pravi turistički bum. Bez obzira na prijetnje terorističkim napadima, Evropa ostaje najsigurnija turistička destinacija na globalnm nivou.

(indikator.ba)

Popularno