Početna Vijesti Svijet Trump smatra Abbasa “strateškim partnerom”

Trump smatra Abbasa “strateškim partnerom”

0
0

Američki predsjednik Donald Trump smatra Mahmuda Abbasa “strateškim partnerom” a palestinski čelnik želi da zajednički radi s njim na dvodržavnom rješenju, izjavio je u ponedjeljak visoki palestinski zvaničnik.

Jibril Rajoub, visokorangirani član Abbasovog pokreta Fatah koji se smatra mogućim naslijednikom 81-godišnjeg predsjednika, izjavio je kako vjeruje da bi Trump mogao biti manje vezan za određene interesne grupe nego raniji američki predsjednici.

Kazao je da je Trump tokom telefonskog razgovora s Abbasom 10. marta – njihovim prvim razgovorom od američkih izbora – poručio palestinskom predsjedniku kako želi “okončati patnje”.

– Čak i prije telefonskog razgovora, od prvog trena, naš predsjednik i svi mi smo rekli: “U redu, Trumpa je izabrala Amerika i spremni smo da sarađujemo s njim, spremni smo na sporazum i spremni smo da radimo zajednički s njim” – izjavio je Rajoub na brifingu za strane novinare.

Trump je davao protivrječne signale oko toga kako će se baviti decenijama dugim izraelsko-palestinskim sukobom, za koji tvrdi da želi da ga riješi.

On je bacio sjenu sumnje na višegodišnje međunarodne napore na dvodržavnom rješenju sukoba kada se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Bijeloj kući prošlog mjeseca.

Tokom tog sastanka Trump je raskinuo s višedecenijskom američkom politikom kada je rekao da nije obavezan dvodržavnim rješenjem sukoba i da će biti otvoren prem principu jedne države ukoliko to znači mir.

Jedan od njegovih vodećih savjetnika, Jason Greenblatt, posjetio je Izrael i palestinske teritorije prošle sedmice i održao je niz sastanaka s predstavnicima obje strane, uključujući i one s Abbasom i Netanyahuom.

Rajoub je komentirajući Greenblattovu posjetu izjavio da su “oni u fazi istraživanja” i da Palestinci čekaju kakvi će biti Trumpovi naredni koraci, prenosi AFP.

Komentar

Preporučujemo

SAD su otvorene za pregovore sa Sjevernom Korejom

Sjedinjene Američke Države otvorene su za pregovore sa Sjevernom Korejom, kojima bi cilj b…