TRESE SE NEMAČKA, A I EVROPA: Budi se Hitlerov duh u elitnoj nemačkoj jedinici (Video)

U trci za gradonačelnika u centralnoj nemačkoj državi Hesen pobedio je Štefan Jagš, član krajnje desničarske Nacional-demokratske partije. Ta država se sada suočava sa još opasnijim scenarijom — obnavljanje Hitlerove ideje.

FOTO: intermagazin.rs

Elitne specijalne snage nemačke vojske našle su se pod udarom Vojne obaveštajne službe, i to zbog ispoljavanja naklonosti prema neonacističkim idejama. Od početka ove godine zabeleženo je 10 slučajeva vojnika koji su skloni ovoj ideologiji i taj broj se udvostručio za nekoliko meseci u jedinici koja broji oko 1100 vojnika, piše u izveštaju ove službe, a prenose nemački mediji.


Neonacisti u državnom aparatu


Inače, ova grupa vojnika bila je već predmet slične istrage u aprilu 2017. godine.


Nemačka vojska (Bundesver) je članica NATO i važi za jednu od najjačih i najopremljenijih armija u svetu. Njene elitne jedinice angažovane su u gotovo svim vojnim operacijama koje su pod komandom NATO u svetu, kao i u mirovnim misijama, poput Kfora na Kosovu i Metohiji.


U tom kontekstu postavlja se pitanje — koliko može da bude opasan povratak neonacističke ideje u državnom aparatu bezbednosti i vojske?


Revizija istorije


Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma i general u penziji Mitra Kovač kaže da problemi sa kojima se suočavaju mnoge vojske, kada je u pitanju opredeljenje vojnika, a posebno u specijalnim jedinicama, ne proističu sami od sebe. Naročito u Nemačkoj.


„Radi se o tome da se sprovodi svojevrsna revizija istorije Drugog svetskog rata i otuda nastojanja čak i nekih političkih subjekata i vojnika, a posebno pripadnika mlađe generacije, da se poistovete sa nosiocima nacizma i fašizma, koji vuku korene od pre Drugog svetskog rata“, objašnjava naš sagovornik.


Maskirani u Kfor


Takvim odnosom prema istoriji, dodaje on, stvoriće se klima u kojoj će se dobar deo mladih poistovećivati sa nacistima, pogotovo u kontekstu problema migranata, a Nemci jesu suočeni sa tim problemom i to je pogodno tlo za jačanje desničarskih snaga.


„Mi vidimo da se revizija istorije ne dešava samo u Nemačkoj, ona je preslikana i na odnos nekih političkih subjekata u Evropi. Videli smo i da na obeležavanje 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata u Poljskoj nisu bili pozvani ni Srbija ni Rusija, kao države koje su se borile protiv nacizma i bez čijeg bi udela slom fašizma i nacizma u Evropi imao mnogo veću cenu. Takvi presedani se plaćaju ovakvim promenama u državama“, naglašava Kovač.


Rođendan Hitlera


Po njegovim rečima — opasna pojava u nemačkoj vojsci, na neki način, tiče se i nas.


„Problematično je i što u sastavu Kfora ima jedinica nemačke vojske, a podsetimo da je njihov ulazak u Prizren, po prvi put posle Drugog svetskog rata, rezultirao smrću dva civila. A onaj koji je komandovao da se dejstvuje vatrenim oružjem — nosilac je ordena nemačke države“, ističe naš sagovornik.


Škola za avijatičare je decenijama bila u fokusu Vojne obaveštajne službe zbog ekstremnih desničarskih desnica . Sredinom 90-ih godina prošlog veka, Bundestag je formirao anketni odbor, nakon što su u ovoj školi padobranci slavili Hitlerov rođendan.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram