Connect with us

Svijet

Tramp umanjio novčanu pomoć istočnoj Evropi, Srbiji za 40 odsto

Published

on

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa pokušaće da drastično umanji novčanu pomoć koju SAD pružaju zemljama istočne Evrope, piše Blumberg.

Agencija piše da je istok Evrope odahnuo nakon uvjeravanja zvaničnika SAD da region i dalje uživa bezrezervnu podršku Vašingtona, ali da finansijski signali koji stižu ovih dana sa Kapitol hila” pričaju potpuno drugačiju priču”.

“Uprkos turneji potpredsjednika Majka Pensa po eks-komunistickom regionu, kojom je trebalo da se učvrsti podrška u borbi protiv ”širokog spektra” ruske agresije, Bijela kuća je zatražila velike rezove u finansiranju saveznika”, piše Blubmerg.

Kako se navodi, predviđena smanjenja u budžetu Stejt departmenta obuhvataju i sredstva za Evropu i Evroaziju, pa je predloženo da se zemljama iz tog dijela svijeta za 2018. opredeli čak 336 miliona dolara manje u odnosu na ono što je Obamina administracija od Kongresa tražila za 2017. godinu.

Iako nije sigurno da će ovaj prijedlog proći u Kongresu, Blumberg ističe da “planirani budžet šalje snažnu poruku o Trampovim prioritetima”.

Među zemljama za koje su planirani drastični rezovi u opredeljenim sredstvima za razvoj demokratije i vladavine prava, podršku ekonomskom razvoju i borbi protiv korupcije i ostalom, nalazi se i Srbija, sa više od 40 odsto umanjenja.

Obamina administracija je za tekuću godinu, za Srbiju, zatražila 23,4 miliona dolara za programe unapredenja vojne obuke i edukacije, podršku u borbi protiv narkotika, terorizma i za finansiranje fondova ekonomske podrške zemlji, prenio je B92.

Kako piše Blumberg, za 2018. godinu je zatraženo skoro 45 odsto manje sredstava.

Najdrastičniji rez doživjela je Bugarska, sa skoro 80 odsto manje sredstava u odnosu na prošlu godinu, a slijede Gruzija, Estonija, Litvanija, Letonija, Srbija, Crna Gora i Ukrajina, koja doduše ima manje umanjenje nego prošle godine.

Vrijedi istaći da je Obamina administracija za 2017. godinu opredjelila više sredstava za programe u Srbiji nego 2016. godine i to ravno 40 odsto.

Uporedo sa smanjenjima troškova Stejt departmenta, Bijela kuća traži da više sredstava troši Ministarstvo odbrane, a dio bi trebalo da stigne i do istoka Evrope.

U izvještajima se zasad imenuje samo Ukrajina, koja bi trebalo da dobije uvećana sredstva u odnosu na raniji period.

Kako Džonatan Kac iz Njemačkog Maršalovog fonda kaže za Blumberg, to pokazuje da se SAD “povlače iz pokušaja da očvrsnu demokratiju u regionu”.

“Prethodne administracije su pokušavale da balansiraju odbranu, diplomatiju i razvoj, a predlog ove administracije je van takvog balansa”, kaže Kac.

Podsjetimo, nedavno je “Vašington post” pisao da državni sekretar Reks Tilerson namjerava da “preuredi” Stejt department i da je dio “velikog spremanja” i promjena teksta misije centra američke diplomatije iz kog bi trebalo da se izbaci odrednica “promocija demokratije”.

(Tanjug)

Popularno