TRAMP UCENIO HRVATE, NEMAJU KUD, PA ZAKUKALI: NATO je na samrti, a mi moramo da uložimo još 9 milijardi!

Nakon što je krajem oktobra u Briselu Hrvatska, kao i neke druge članice NATO-a, dobila gotovo ultimatum od Amerike i NATO-a da za šest nedelja sastavi plan kako doći do izdvajanja od dva odsto BDP-a za odbranu, ministar odbrane Damir Krstičević za Večernji list potvrđuje da je takav akcijski plan sastavljen.

FOTO: intermagazin.rs


„Hrvatska će biti u ‘zelenom'“, kaže ministar.


Hrvatska bi tih dva odsto izdvajanja trebalo da dostigne za pet godina, tj. 2024. godine kada će, procenjuje se, zemlja za odbranu trošiti 9,4 milijardi kuna, tj oko 1,3 milijardi evra godišnje.
 


Sada troše oko 6,7 milijardi kuna (oko 900 miliona evra), dakle do 2024. doći će do 40-procentnog uvećanja vojnog trošenja. NATO smatra da Hrvatska mora više da ulaže u odbranu, a mnogo više u opremanje i modernizaciju svoje vojske, piše Novi list.


Premda na papiru, zahvaljujući primeni nove NATO metodologije, Hrvatska sada izdvaja oko 1,68 odsto BDP-a na odbranu (oko 6,7 milijardi kuna), u to su uračunate i vojne penzije veterana. Ustvari se na aktivnu vojsku troši oko pet milijardi kuna (672 miliona evra), koliko se i prikazuje u vojnom budžetu.


Kako su ovde dodate i penzije, kada se to spoji sa platama, ispada da Republika Hrvatska na osoblje troši čak 73 odsto vojnih izdvajanja. Hrvatska dosta manje troši na opremanje i modernizaciju, dakle nabavku oružanih sistema i modernizaciju postojećih. Taj podatak je ustvari katastrofalno loš, naročito zbog toga što je propala nabavka eskadrile borbenih aviona.


Hrvatska je od 28 članica NATO-a, gledajući podatke za 2019. godinu, najgora i nalazi se na poslednjem mestu po trošenju novca na opremanje i modernizaciju. Na to troši samo 6,7 odsti ukupnog vojnog budžeta, ili – u brojkama samo 70-ak miliona dolara u odnosu na oko milijardu dolara ukupne svote.


Srednja vrednost među članicama je oko 23 odsto, a zadatak NATO-a koji Hrvatska ovde mora da ispuni predstavlja da zemlja članica na opremanje i modernizaciju svoje vojske troši najmanje 20 odsto ukupnih izdvajanja za odbranu i taj cilj treba dostignuti 2024. godine.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram