TRAMP OBJAVIO RAT PUTINU U SRBIJI! Kreće velika američka ofanziva na našu državu!

Američki predsednik Donald Tramp objavio je medijsko-politički rat ruskom lideru Vladimiru Vladimiroviču Putinu. A taj rat vodiće se na teritoriji Srbije.

FOTO: intermagazin.rs

Vašington će u narednim mesecima preko svojih medija, agencija i nevladinih organizacija uložiti u našu zemlju milione dolara kako bi ubedio Srbe da se okrenu protiv Rusa i Rusije. Potvrda ove informacije stigla je kada je prošle nedelje objavljen novi koncept rada Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u kojem piše da će 11 strateških medijskih partnera ove američke agencije maksimalno pojačati svoje prisustvo u BiH, na Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i u Srbiji. Naša država, inače, dobila je posebno mesto u ovom izveštaju, kao ključna zemlja i za Rusiju i za SAD!


„Opasan ruski uticaj“


Izveštaj USAID predstavljen je 4. i 5. jula, a o njemu je govorio direktor ove organizacije Mark Grin. Kako je navedeno na sajtu USAID, Grin je sa predstavnicima G7 u Parizu razmatrao koncept suprotstavljanja „zlonamernom uticaju Kremlja“!?!


„Uz finansiranje USAID, 11 strateških medijskih partnera povećava prisustvo u Bosni, na Kosovu, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji, koja je ključna zemlja i za Rusiju i za SAD. Time se diversifikuju prihodi, a digitalno medijsko prisustvo se povećava.


Uz injekciju američkog novca, USAID predviđa i alatke za borbu protiv lažnih vesti, kao što je „Pop-up Newsroom“ iz Moldavije, kako bi se obezbedila bihevioralna analitika i tehnologija društvenih medija u svrhu analiziranja i identifikovanja dezinformacija. SAD odavno smatraju da je jaka, prosperitetna i slobodna Evropa od vitalnog značaja za američke strateške interese. Ruske vlasti i snage pod njihovom kontrolom nastoje da oslabe američki uticaj u svetu i odvoje nas od naših saveznika i partnera… „, piše u dokumentu.


Na ovakve najave USAID reagovao je ruski MSP, na čelu sa ministrom Sergejom Lavrovim, ističući da je reč o klasičnoj američkoj propagandi.


„Koncept za suprotstavljanje zlonamernom uticaju Kremlja, koji je razvijen u SAD, predstavlja sredstvo za ideološku borbu i propagandu“, poručuju u MSP Rusije.


Komentarišući ove navode, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić kaže da su planovi SAD, bar kada je reč o Srbiji i RS, čisto bacanje para.


– Druge države regiona, kao i lažna država Kosovo, jesu američka klijentela, ali i u tim zemljama znatan deo javnosti je dovoljno politički pismen da prozre medijsko spinovanje SAD. Uostalom, nedavne ankete u Evropi pokazale su da javnost u tim zemljama veću opasnost za svoju budućnost vidi u SAD nego u Rusiji – naglašava Paić.


Specijalni rat


Bezbednosni stručnjak Milan Petrić ocenjuje da Zapad ulaganjem u medije na Balkanu želi da pojača „specijalni rat“ protiv Rusije.


– To rade kako na ekonomskom nivou, kroz sankcije, tako i kroz propagandu i krivljenjem istine kroz medije. Cilj je rušenje savezničkog statusa Rusije na Balkanu i jačanje zapadno podanički orijentisanih pojedinaca – upozorava Petrić.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram