Connect with us

Biznis i ekonomija

Todorić pred gubitkom nadzora nad “Agrokorom”

Published

on

ZAGREB – Vlasnik “Agrokora” Ivica Todorić tik je pred gubitkom nadzora nad kompanijom, objavio je Bloomberg, pozivajući se na upućene izvore, ali bez službenog komentara iz “Agrokora” ili njegovog najvećeg kreditora Sberbanka.

Sberbank, kažu ti izvori na koje se poziva Bloomberg, traži da Todorić prepusti kontrolu kreditorima za vrijeme pregovora o restrukturiranju.

Kao najveći “Agrokorov” kreditor, ta ruska banka vodi pregovore s drugim imaocima “Agrokorovog” duga kako bi se preuzeo menadžment kompanije u zamjenu za refinansiranje i osiguranje nastavka operacija.

Pregovori traju, piše Bloomberg, a vlasnička struktura nije finalizirana.

Moskovska banka je, pišu, pristala “Agrokoru” posuditi 100 miliona evra ovog mjeseca i pregovara o kreditu od još 200 miliona evra, te raspravlja o planovima restrukturiranja s drugim dionicima i hrvatskom vladom.

U međuvremenu, Koncern “Agrokor” kupio je od holandske kompanije “Agrokor Investments B.V.”, kojeg vlasnički kontroliše Todorić, 10,1 odsto dionica slovenačkog trgovačkog društva “Mercator”, a vrijednost tog udjela prema cijeni dionice “Mercatora” na berzi iznosi oko 40 miliona evra.

Tu su operaciju, kako navodi portal Siol.net, Ivici Todoriću diktirale dvije ruske banke vjerovnici u zamjenu za odobreni kredit za osiguranje likvidnosti. “Agrokor” je, prema tvrdnjama slovenačkog poslovnog lista “Finance”, bankama u petak morao predstaviti plan rješenja prezaduženosti.

Ovih dana se u javnosti pojavila i informacija o mogućnosti preuzimanja “Konzuma” od strane britanskog “Tescoa”. Takođe se pominje podatak da je prije desetak godina Todorić odbio ponudu za preuzimanje jer je tada njegovo carstvo tek počelo da poprima današnje dimenzije.

I pored gubitka udjela na regionalnim tržištima, “Konzum” je i dalje najvredniji dio “Agrokora”. U prilog tome naročito ide i informacija da globalni finansijski igrači koji finansiraju Todorića već godinama, sada od njega traže da smanji zaduženost. Razmjera duga i novčanog toka, koji su ključni pokazatelji finansijskog zdravlja jedne kompanije, u ovoj godini će iznositi oko 7:1, a da bi se kompanija dugoročno održala ta razmjera bi trebalo da iznosi 4:1. Jedno od mogućih rješenja je javna ponuda akcija na Londonskoj berzi, možda čak i krajem ove godine. Međutim, još nije odlučeno hoće li na IPO ići cijeli koncern ili samo njegov prehrambeni sektor, a odluka će zavisiti od situacije na tržištu i poželjnosti investitora, a u oba slučaja Todorić bi se odrekao 49 odsto akcija.

Izvori bliski kompaniji kažu da nema mjesta panici i da će se u idućim danima rasplesti plan restrukturiranja kompanije, a u kojem bi došlo i do vlasničkog preslaganja. Porodica Todorić ostaje u vlasništvu kompanije, kažu, ali u kojem omjeru – još se ne zna. Druga strana tvrdi da će biti postavljen novi nadzorni odbor kompanije, a da će u upravu ući stručnjak za finansije koji bi vodio finansijsko restrukturiranje. Nakon kratkoročne injekcije za najneposrednije finansijske obaveze, iz redova sudionika uvjereni su kako bi već ovog vikenda Ivica Todorić mogao prelomiti odluku koja će omogućiti da se krene u proces restrukturiranja podržan od većine vjerovnika. Po svoj prilici, to bi trebalo da znači da je čelnik “Agrokora” spreman de facto povući se iz kompanije.

Popularno