Connect with us

Auto moto

Tinejdžerka gazi 250 km/h (FOTO/VIDEO)

Published

on

Mađarska tinejdžerka Vivijen Keštelji (16) svira klavir i obožava konje i jahanje, ali za razliku od većine svojih vršnjakinja, najviše voli da vozi auto-trke.

Osim po tome, ova mlada dama je posebna i jer je u svijet automobilizma ušla tek prije nekoliko godina i nije kao mnogi još od malih nogu počela da trenira.

Vivijen je trenutno najmlađi ženski profezionalni vozač automobilističkih trka, a u ovaj svijet je zakoračila 2013. kada je počela da se takmiči u šampionatu turističkih automobila. Već na prvoj međunarodnoj trci je osvojila prvo mjesto u konkurenciji žena, među juniorkama je bila druga, a u poretku seniora treća. Brzo je napredovala, da bi prošle godine u FIA takmičenju Centralnoevropske zone u svojoj 60. trci po 60. put se popela na pobjednički podijum, od čega je 25. puta bila na najvišoj stepenici.

Vanserijski talenat za volanom nije prošao neopaženo pa ju je pod svoje okrilje uzela čuvena “Audi akademija”, gdje je dobila vrhunske uslove za napredak. Ima već svoj tim (VTS), a vozi audijevu trkačku zvijer od skoro 400 konjskih snaga i juri 250 km/h.

Iako je postala poznata, kažu da je i dalje ona jednostavna djevojka iz Debrecina koja je svoju prvu vozačku platu dala u dobrotvorne svrhe.

Popularno