TikToku prijeti ogromna novčana kazna zbog prikupljanja i korištenja podataka djece

Društvena mreža TikTok se suočava s tužbom zbog prikupljanja i korištenja podataka djece, a prijeti joj kazna koja bi mogla iznositi nekoliko milijardi funti.

FOTO: srpskainfo.com

TikTok je tužila bivša zastupnica za djecu u Engleskoj Ani Longfild, koja zastupa milione djece u Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji, a koja koriste popularnu aplikaciju za dijeljenje video sadržaja.

Ukoliko sud odluči u korist strane koja je pokrenula tužbu, TikTok bi mogao biti obavezan da svakom djetetu isplati hiljade funti.

U tužbi se navodi da TikTok prikuplja lične informacije uključujući telefonske brojeve, klipove, tačnu lokaciju i biometrijske podatke bez dovoljno upozorenja za korisnike, transparentnosti ili zakonski potrebnog pristanka, dok djeca i roditelji ne znaju za šta se koriste informacije.

Ovim povodom se oglasio i TikTok, prenosi Klix.

– Privatnost i sigurnost su nam najveći prioriteti, imamo pravila, procese i tehnologiju kako bismo zaštitili sve korisnike, posebno naše tinejdžere. Vjerujemo da je tužba neosnovana i žestoko ćemo se braniti – navodi se u saopćenju.

Vjeruje se da TikTok danas ima više od 800 miliona korisnika, a matična firma “ByteDance” je zaradila milijarde prošle godine uglavnom od oglašavanja.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram