TEŽE KLINIČKE SLIKE Na udaru korone u Hrvatskoj sve mlađi ljudi

Broj hospitalizovanih od kovida u hrvatskim bolnicama, kao i broj pacijenata koji su priključeni na respiratore značajno raste, pogotovo u Dalmaciji, ali i u Kliničkoj bolnici "Dubrava", te na zagrebačkoj Infektivnoj klinici.

FOTO: RAS Srbija

U splitskoj bolnici trenutno se liječi 109 kovid pacijenata, u dubrovačkoj 70, zadarskoj 39 i šibenskoj 24, piše Slobodna Dalmacija.


U Kliničko-bolničkom centru Split na respiratoru je 16 osoba, u Dubrovniku četiri, u Zadru je dvoje na respiratoru, a u Šibeniku nema kovid pacijenata na respiratoru.


– U Kliničkoj bolnici Dubrava trenutno su hospitalizovana 154 pacijenta, a 32 su na respiratoru. U bolnici dominira britanski soj. Preko 60 odsto pacijenata je zaraženo tim sojem. Vidimo i promjenu u starosnoj strukturi i kliničkoj slici, sve je više mlađih bolesnika s težim slikama, a stanje im se relativno brže pogoršava – rekao je direktor ove bolnice Ivica Lukšić.


On je naveo da su prije mjesec dana u Hrvatskoj bila ukupno 792 korona pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru bilo 68 pacijenata, dok ih je sad u bolničkim krevetima 1.033, odnosno oko 250 više, a na respiratoru ukupno 95, a što zabrinjava jeste klinička slika zaraženih, koja je teža nego u februaru, a na odjeljenja stižu sve mlađi građani.


– U zadnjih deset sedmica prosječna dob oboljelih smanjila se sa 49,9 godina na 42,5 godina – rekao je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.


Splitski ljekar Ivo Ivić iz Klinike za infektologiju KBC Split rekao je da se i na splitskoj inFektologiji značajno smanjuje prosječna životna dob ljudi koji se priključuju na respiratore

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram