Testiranje na COVID-19 u kliničkim centrima u Sarajevu i Mostaru obustavljeno za građane SBK

Usluge testiranja na prisustvo koronavirusa u kliničkim centrima u Sarajevu i Mostaru za građane Srednjobosanskog kantona su obustavljene.

FOTO: Ilustracija/ federalna.ba

Razlog su, kako su nam potvrdili iz Kantonalne vlade, potraživanja, odnosno dug oko 2 miliona maraka za sve testove koje su uradili tokom protekle godine. Sredstva nisu planirana budžetom, pa će se od sada osloniti na vlastite kapacitete.

Obavijest o prestanku usluga testiranja građana na prisustvo koronavirusa do izmirenja potraživanja, u kliničkim centrima u Sarajevu i Mostaru zatekla je članove Vlade.

Podsjećamo, do oktobra prošle godine i otvaranja vlastite laboratorije, kao dodatne mogućnosti adekvatne borbe protiv širenja pandemije, stanovnici ovog kantona bili su prinuđeni čekati red za testiranje. Za Sarajevo je dnevno išlo 50, a za Mostar sedmično 150 testova.

"Kad smo dobili da se to mora fakturisat, to su ogromna sredstva, bili smo iznenađeni takvim stavom", kazao je premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo.

"10.128 testova smo mi testirali u proteklom periodu za koje nas oni duže. Od jednog datuma, ne znam napamet, cijena je bila 205 maraka, a od jednog datuma 140 maraka", ističe ministar zdravstva i socijalne politike SBK Anto Matić.

Iznos duga je nerealan, jer su klinički centri u borbi protiv pandemije za nabavku testova imali pomoć Federalne vlade, ali i donacije, tvrde iz Vlade Srednjobosanskog kantona, pa bi se prvo trebalo utvrditi koje usluge testiranja bi trebali platiti.  

"Kad bi se to ugrubo preračunalo to je između 1,5-2 miliona maraka. Jedan je dio te cijene uzimanje uzorka što rade Hesovi, drugi je sam test koji je materijalni trošak i usluga laboratorije", naglašava Matić.

"Ono što je donirano, ono što je Vlada FBiH odobrila, to ne bi trebalo ulaziti u cijenu toga, a ako je neki rad u pitanju da vidimo koliko to košta i da planiramo sredstva za to ako smo obavezni", mišljenja je Lendo.

U narednom periodu ovaj kanton, po svemu sudeći, morat će se osloniti na vlastitu laboratoriju koja ima kapacitete testiranja za oko 300 uzoraka dnevno. Što bi kažu, za sada sa manje od 100 zaraženih i očekivanom vakcinom moglo zadovoljiti potrebe ovog kantona.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram