Connect with us

Auto moto

Testiranja za novu sezonu F1: Botas najbrži

Published

on

Na stazi Katalonija u toku je drugi krug testiranja uoči nove sezone Formule 1, a prva runda trajala je četiri dana protekle sedmice (od ponedjeljka do četvrtka) i, premda je nezahvalno bilo šta prognozirati u ovoj fazi, ipak je dala određene smjernice po pitanju očekivanja od budućih testiranja.

Najbrže vrijeme ostvario je Finac Valteri Botas, koji uskočio u šampionski Mercedesov bolid penzionisanog Nika Rozberga. Botas je postigao vrijeme 1:19.705, a ujedno je bio i vozač s najviše odvoženih krugova, njih čak 324.

Ferari sa Sebastijanom Fetelom i Kimijem Raikonenom ponovno izgleda dobro, ali bilo je tako i prije godinu dana pa u čitavoj sezoni nisu uspjeli pobijediti ni na jednoj utrci pa zato s prognozama treba biti oprezan.

Red Bul zasad djeluje rezervisano, a najugodnije iznenađenje je Reno – tim koji je prošle sezone osvojio samo osam bodova. S Nikom Hulkenbergom i Džolionom Palmerom isprofilisali su se (zasad) kao četvrta ekipa.

Mercedesov tandem Botas-Hamilton bio je najaktivniji, s ukupno 558 odvoženih krugova, 90 više od Ferarija.

Zauber najbrži na ravnini

Na trećem je mjestu po tom pitanju Zauber (349 krugova) koji je, zanimljivo, bolid s najvećom postignutom brzinom na startno-ciljnoj ravnini (332.3 km/h).

Važan faktor na utrkama i ove će sezone biti gume. Dobavljač Pirelli dostavio je svih pet komponenti u Montmelo, a vrijedi napomenuti kako su razmaci među postignutim vremenima s ultra-soft, super-soft i soft gumama ipak znatno manji nego ranijih sezona.

Drugi krug testiranja počeo je danas i trajaće do petka, a nova sezona Formule 1 počinje Velikom nagradom Australije 26. marta na stazi Albert Park u Melburnu.

Popularno