Početna Vijesti Svijet Teroristički napad u Sankt Peterburgu finansiran iz Turske

Teroristički napad u Sankt Peterburgu finansiran iz Turske

Comments Off on Teroristički napad u Sankt Peterburgu finansiran iz Turske
0

MOSKVA – Akram Azimov, brat potencijalnog organizatora terorističkog napada na metro u Sankt Peterburgu, pozvao je samoubicu Akbaržona Džalilova i uplatio mu novac koji je dobio iz Turske od člana terorističke grupe, otkrio je Istražni komitet Rusije.

„Istraga je saznala da je Azimov kontaktirao Džalilova i uplatio mu novac. Novac za pripremu terorističkog napada dobio je u Turskoj od aktivnog učesnika međunarodne terorističke organizacije. Osim toga, Azizov se bavio falsifikovanjem dokumenata kako bi članovi ove organizacije mogli bez problema da se kreću po teritoriji Rusije“, navodi se u odluci Suda da se uhapsi Azimov.

Nije navedeno koja teroristička grupa je finansirala teroristički napad.

Azimov, kao i Džalilov, prema pečatima iz pasoša, dva puta su putovali u Tursku — u decembru 2016. godine i u martu ove godine.

Akram Azimov, brat navodnog organizatora terorističkog napada u Peterburgu Abrora Azimova, uhapšen je juče u Moskvi. Abror Azimov je uhapšen dva dana ranije u predgrađu Moskve. Prema podacima Federalne službe bezbJednosti, upravo on je odgovoran za pripremu napada teroriste-samoubice Akbaržona Džalilova.

(NN/sputnik.news)

Komentari su zatvoreni

Preporučujemo

Oštroumnost protiv gluposti: Gitarista Pink Flojda uporedio Putina i Trampa

Bas-gitarista i kompozitor legendarnog britanskog rok sastava „Pink Flojd“ Rodžer Voters p…